Čak 80 posto zaposlenih imalo ljubavnu vezu na poslu

Čak 80 posto zaposlenih imalo ljubavnu vezu na poslu
Fotolia

Ljubav ne bira vrijeme ni mjesto, a kako na poslu provodimo dobar dio dana, postoji vjerojatnost da nam se tu i dogodi. Portal MojPosao proveo je istraživanje na više od 600 ispitanika i otkrio kakve posljedice nosi ljubav na poslu.

Većina ispitanika (82%) bila je upletena u vezu na poslu koja nije posve prijateljska ili poslovna. U prosjeku je takva veza trajala godinu dana i devet mjeseci.

Bez obzira na dob, ispitanici svih dobnih skupina u podjednakoj su se mjeri upuštali u ljubavne veze na radnom mjestu.

Ovisno o stručnoj spremi, ispitanici sa srednjom stručnom spremom su se u nešto većoj mjeri upuštali u ljubavne veze na poslu nego ispitanici s višom i visokom stručnom spremom.

Od ispitanika koji su priznali da su na radnom mjestu imali nešto više od prijateljskog ili poslovnog odnosa, gotovo polovica (46%) priznaje da se radilo o ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

Malo više od petine ispitanika (24%) imalo je isključivo seksualni odnos s osobom s posla, dok ih je 16% samo bezazleno koketiralo. Uzajamni platonski odnosno doživjelo je 14% ispitanika.

Žene se na poslu češće upuštaju u ozbiljnu vezu (52% žena i 37% muškaraca), dok se muškarci češće upuštaju u isključivo seksualne odnose (28% muškaraca i 22% žena).

Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri od ostalih ispitanika imaju ozbiljnu ljubavnu vezu (52%), dok ispitanici s višom stručnom spremom češće nego drugi imaju odnos baziran isključivo na seksu (31%).

Većina ispitanika je neki oblik ljubavnog odnosa s osobom s posla imala upravo s kolegom (81%). Petina ispitanika (21%) imala je vezu s nadređenom osobom, dok je svega 9% ispitanika imalo vezu s podređenom osobom.

Svega 10% ispitanika ima zabranu izlaženja s osobom iz tvrtke

Kada je u pitanju skrivanje ljubavne veze na poslu, malo više od trećine ispitanika (33%) uspješno je sakrilo svoju vezu od ostalih kolega. Svoju vezu na poslu nije uspjelo sakriti 42% ispitanika, dok ih 19% nije ni pokušalo sakriti. Svega 6% ispitanika navodi da su rekli kolegama za svoju ljubavnu vezu, ali su je skrivali od nadređenog.

Kada je u pitanju seks na radnom mjestu, čak četvrtina ispitanika (26%) imala je seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade. Polovica ispitanika (50%) prakticirala je seks u svom uredu, dok je trećina (31%) seksualne odnose imala u spremištu, a 30% u toaletu. U tuđem uredu seksualne odnose je imalo 16% ispitanika, a četvrtina (25%) u sobi za sastanke.

Više muškaraca (34%) nego žena (22%) priznalo je da su imali seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade.

Najviše ispitanika, od onih koji su imali vezu na poslu, izjavilo je da veza nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka (45%), dok ih je 43% izjavilo kako je veza, dapače, pozitivno utjecala jer im je dala novi poticaj za rad.

Da je veza imala negativan utjecaj na koncentraciju priznaje 11% ispitanika te objašnjavaju da su imali problema sa suzdržavanjem i maštanjem.

Veza s kolegom/icom manje utječe na muškarce nego na žene -  52% muškaraca izjavilo je da veza na poslu nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka, dok je isto izjavilo 41% žena.

Brakom je ljubav s posla okrunilo 16% ispitanika, 54% ih je prekinulo vezu, dok je trećina ispitanika (30%) još u vezi s osobom s posla.

Svega 10% ispitanika izjavilo je da im je na poslu zabranjeno izlaženje s kolegama, dok tri četvrtine ispitanika (73%) navodi kako u tvrtki u kojoj rade nemaju takvu odredbu.

Bez obzira na veličinu, tvrtke rijetko imaju odredbu o zabrani izlaženja s kolegama. Odredbu o zabrani (bilo formalnu, bilo neformalnu) ima 12% velikih tvrtki te 10% srednjih i 10% malih tvrtki.