Budućnost umjetne inteligencije kako ju vidi Lenovo

Budućnost umjetne inteligencije kako ju vidi Lenovo
Lenovo

Na svom trećem po redu godišnjem Tech World događaju tvrtka Lenovo s gostima je podijelila vlastitu viziju budućnosti umjetne inteligencije i pokazala kako konceptni uređaji, na kojima je omogućena umjetna inteligencija, mogu poboljšati život. Konceptni proizvodi, kažu, i dalje predstavljaju važan dio procesa istraživanja i razvoja jer im omogućuju istraživanje i pomicanje granica.

U Lenovu vjeruju da će umjetna inteligencija promijeniti način na koji živimo i radimo te način na koji djeluju društva. Isto tako, uvjereni su da će da inteligentna budućnost poboljšati živote ljudi te da ona počinje pametnim uređajima. Znatno ulažu u takvu inteligentnu budućnost, ali i u ljude kako bi imali odgovarajuću razinu stručnosti u svim aspektima.

U ožujku je Lenovo Research službeno pokrenuo Laboratorij za umjetnu inteligenciju koji uključuje više od 100 istraživača širom svijeta. Istraživači promatraju svaki element onoga što danas čini umjetnu inteligenciju i što će ona biti u budućnosti. Također ulažu i u neke od najbrže rastućih tehnologija i partnerstava za koja vjeruju da će pokretati inteligentnu budućnost.

Od konceptnih uređaja, koje su predstavili na Tech Worldu, posebno su izdvojili nekoliko njih za koje vjeruju da će biti temelj uspješnih komercijalnih rješenja. Prvi među njima je CAVA, nova vrsta virtualnog pomoćnika. On koristi dubinski sustav za prepoznavanje lica i razumijevanje jezika za upravljanje događajima u kalendaru. CAVA također može razumjeti značenje poruke i na temelju toga dati preporuke kalendaru.

daystAR je optički zaslon s neovisnom jedinicom za obradu vida i slobodno oblikovane površinske leće s vidljivim poljem od 40 stupnjeva. Koristeći se Lenovo AR platformom, programeri mogu koristiti daystAR za stvaranje aplikacija u različitim industrijama. S uslugama poput Cloud Object Recognition, Remote Assistance, Multiplayer Interaction i 3D Content Manager korisnici će moći skenirati, učitavati i uređivati 3D sadržaj putem platforme.

SmartVest obećava olakšano upravljanje zdravljem srca korisnika. Medicinska pametna odjeća s 12 točaka koristi 10 tekstilnih senzora ugrađenih u EKG odjeću za praćenje aktivnosti srca. Snima EKG signale u stvarnom vremenu 24 sata na dan i identificira nepravilnosti kao što su tahikardija ili atrijska fibrilacija.

Na području umjetne inteligencije za korisničku službu predstavili su koncept platforme Xiaole. Ona stalno uči kroz razgovora s klijentima i prilagođava se kako bi pružila personalizirano i prilagođeno korisničko iskustvo 24 sata dnevno. Xiaole pomaže u rješavanju tehničkih problema koje korisnici mogu doživjeti koristeći uređaj. Razvili su i SmartCast +, inteligentni, interaktivni zvučnik koji prepoznaje zvukove, objekte i pruža AR iskustva, a namijenjen je učenju.