Budućnost nosive elektronike leži u integraciji grafena u tekstil

Budućnost nosive elektronike leži u integraciji grafena u tekstil
Fotolia

Pametna odjeća ima mnogo prostora za napredak jer sve što se veže uz zdravlje ili rekreaciju može se integrirati u odjeću, što je poprilično obećavajuće. Naravno, trenutno postoje određene prepreke vezane uz estetiku, ali i samu primjenu, no to bi se moglo riješiti uz pomoć grafena.

Do tog su zaključka ponovno stigli znanstvenici iz Cambridge Graphene Centre (CGC), a ovaj put su im partneri bili s kineskog sveučilišta Jiangnan. Dok su se u nešto bližoj prošlosti na CGC bavili grafenom u bateriji, sad ga testiraju u wearable tehnologiji, odnosno, primjeni na odjeći. I rezultati pokazuju da se sve može idealno spojiti ako se uz grafen pridoda provodni materijal od pamuka.

U svom znanstvenom radu tvrde da bi uz grafen protok ifnromacija bio učinkovitiji, ne bi bilo toliko "šuma" koji nastaje uz aktualnu tehnologiju. Uz to, ne bi sve skupa bilo toliko vidljivo pa ne bi samim time bilo ni odbojno u estetskom smislu. Također, grafen sve može podnijeti bolje od drugih materijala, ali najbitnije je to što se može savijati bez da nakon toga dođe do utjecaja na samu efikasnost.

Treba napomenuti i da je grafen  istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal. Njegovo otkriće se odmah odrazilo na brojna druga područja znanosti, od kvantne fizike do praktične elektronike.

Premda je gotovo providan i dobar je električni vodič, prikladan je za izradu providnih ekrana osjetljivih na dodir, svjetlosnih panela i solarnih ćelija. Pomiješan s plastikom, omogućava izrade laganih i superjakih kompozitnih materijala za sljedeću generaciju satelita, zrakoplova i automobila. Grafenski tranzistor bi mogao teoretski raditi i brže i na višim temperaturama u odnosu na klasične silicijske.

Možda s ovim otkrićem, koje će na komercijalnu uporabu pričekati koju godinu, proizvođači dobiju prostora. Naime, trenutno wearable uređaji baš ne stoje najbolje, posebno kad se radi o pametnim satovima, ali implementacija uz odjeću dala bi "modni štih" i možda bi baš to bilo ono što treba da se wearable tržište malo žešće pokrene prema naprijed...