Booking.com proglasio prve dobitnice nagrade Technology Playmaker

Booking.com proglasio prve dobitnice nagrade Technology Playmaker
Booking.com

Tvrtka Booking.com proglasila je prve dobitnike nagrade Technology Playmaker. Na posebnoj gala ceremoniji u Londonu prisustvovalo je više od 300 lidera iz sektora tehnologije i pojedinaca koji podupiru žene u tom sektoru diljem Europe i dodijeljeno je deset nagrada. To su bile nagrade za osam dobitnika u pojedinačnim kategorijama, jednog korporativnog dobitnika i glavnu nagradu za Technology Playmakera 2018. godine.

Među stotinama nominiranih s impresivnim doprinosima, za dobitnike su odabrani autorica aplikacije koja omogućuje ranu intervenciju u slučaju anksioznosti kod adolescenata, izumiteljica pametne platforme za energiju koja koristi Blockchain i AI kako bi se revolucionirao način na koji trošimo energiju i digitalni lideri koji su napravili velike korake u STEM obrazovanju i inspirirali djevojke i žene da prihvate tehnologiju. Dodijeljeno je priznanje ženama u sektoru tehnologije koje dolaze iz 11 zemalja diljem Europe među kojima se našla i finalistica iz Hrvatske - Tanja Folnović iz tvrtke Agrivi.

Hadeel Ayoub, osnivačica i CEO BrightSigna, postala je Booking.com-ov prvi Technology Playmaker godine. To je nagrada koju dobiva nominirani kandidat za kojeg suci smatraju da je ostvario najupečatljiviji doprinos u inovacijama u tehnologiji i društvenim promjenama u europskom sektoru tehnologije. Hadeel, dizajnerici, programerki i istraživačici u području interakcije čovjeka i stroja (HCI) te pomoćne tehnologije, dodijeljeno je priznanje zbog pokretanja startup tvrtke za nosivu tehnologiju BrightSign, koja razvija inovacije za olakšavanje komunikacije za pojedince s teškoćama u neverbalnim sposobnostima.

Dobitnice nagrada Booking.com Technology Playmaker Award 2018 su:

  • Nagrada za poduzetnicu godine - Kaidi Ruusalepp, glavna direktorica i osnivačica startup tvrtke za razmjenu dionica na blockchainu Funderbeam.
  • Nagrada za najperspektivniju tvrtku godine - Kerstyn Comley & Suzi Godson, osnivačice tvrtke MeeTwo Education Ltd., koja nudi jedinstveno rješenje za anksioznost kod adolescenata. Dr. Comley je inženjerka i tehnologinja na području obrazovanja, a Godson psihologinja, novinarka i grafička dizajnerica.
  • Nagrada za uzor godine - Anne-Marie Imafidon, suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Stemettes, nagrađivane društvene platforme posvećene pružanju inspiracije i podrške sljedećoj generaciji mladih žena na području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).
  • Nagrada za inovatora godine - Bethany Koby, suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Tech Will Save Us, tehnološke startup tvrtke koja kreira STEM programe koji omogućuju djeci da uče o tehnologiji i programiranju kroz igru.
  • Nagrada za inovatora na području održivog razvoja - Floortje van Bovene, osnivačica tvrtke Spectral smještene u Amsterdamu koja se bavi tehnološkim razvojem i integracijom sustava na području pametnog korištenja energije.
  • Nagrada za digitalnog lidera godine - Kathryn Parsons, suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Decoded, londonske startup tvrtke čiji je cilj povećanje digitalne pismenosti. Parsons je strastvena zagovornica uvođenja programiranja kao dijela školskog programa.
  • Nagrada za najveći društveni doprinos - Hadeel Ayoub, osnivačica i glavna direktorica tvrtke BrightSign, startup tvrtka koja se bavi nosivom tehnologijom za osobe s neverbalnim invaliditetom.
  • Nagrada za poslovnog lidera godine - Zoe Cunningham, izvršna direktorica tvrtke Softwire, koja se bavi razvojem softvera smještena u Ujedinjenom Kraljevstvu.
  • Nagrada za poslodavca godine - Intuit, tvrtka koja se bavi računovodstvenim softverom koja se izdvaja svojim radom na promicanju ravnopravnosti kao temeljne vrijednosti svog poslovanja.
  • Glavna nagrada Technology Playmaker - Hadeel Ayoub, osnivačica i glavna direktorica tvrtke BrightSign.

“Raznolikost i kvaliteta nominiranih za našu prvu nagradu Technology Playmaker Award zaista je zadivljujuća i želim čestitati svim nagrađenima! Naši finalisti i pobjednici imaju različita iskustva i zaista donose velike promjene na europskoj tehnološkoj sceni. Ove iznimne žene mijenjaju način na koji se tehnologija koristi za moćniji utjecaj na industriju, poslovanje i zajednice te znam da će njihov uspjeh nadahnuti mnoge žene da krenu njihovim stopama. Zasad je odaziv europske tehnološke zajednice bio nevjerojatan i to mi daje dodatni optimizam za ulogu koju će žene nastaviti imati u tehnološkim inovacijama te u našem kolektivnom trudu da izgradimo raznolikiju i ravnopravniju budućnost na svom području djelovanja.“, istaknula je glavna izvršna direktorica Booking.com-a Gillian Tans.

Ocjenjivačkim žirijem predsjedala je Gillian Tans, a suci su bili članovi uprava vodećih tehnoloških tvrtki uključujući Ruth Chandler, Chief People Officer tvrtke Skyscanner, Didier Rappaport, CEO tvrtke Happn, Lisa Hillier, Chief People Officer tvrtke Just Eat, Marili ’t Hooft-Bolle, COO i CFO tvrtke WeTransfer i Jon Reynolds, suosnivač tvrtke SwiftKey. U žiriju su također bili Eva Maydell, zastupnica u Europskom parlamentu, Maija Palmer, Digital and Communities Editor za Financial Times Special Reports i John Schmitz, dekan Fakulteta elektrotehnike, matematike i računalnih znanosti (Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS)) na Tehnološkom sveučilištu u Delftu.

Pobjednik u svakoj kategoriji dobiva novčanu nagradu od 5000 €, a dobitnik glavne nagrade, Technology Playmaker of the Year, dobiva dodatnih 10.000 €.