Bitcoin Unlimited srušen nakon otkrića propusta

Bitcoin Unlimited srušen nakon otkrića propusta
Fotolia

Kontroverzni plan rješavanja problema zagušenja mreže pri trgovanju bitcoinima doživio je velik udarac. Bitcoin Unlimited, koji je privukao pozornost najvećih tvrtki za 'rudarenje' bitcoina, napadnut je nakon što je otkriven softverski propust. Nakon napada broj lokacija koje podržavaju ovo rješenje pao je s 800 na samo 300 što je najmanji broj od listopada prošle godine.

Napadnute su lokacije nužne za održavanje bitcoinove infrastrukture. Serveri na lokacijama na kojima se ujedno obavlja i 'rudarenje' čine okosnicu snage za obavljanje transakcija putem specijaliziranih računala dok oni koji se ne bave izvlačenjem kriptovalute neovisno prate transakcije i osiguravaju da cijela mreža radi kako je zamišljeno. Korištenjem određene verzije softvera, kao što je, primjerice, spomenuti Unlimited, svaki server pokazuje u kojem smjeru želi razvoj bitcoina.

Premda je propust brzo otklonjen, on je dao vjetar u jedra onima koji se protive Unlimited rješenju. Većina njih tvrdi kako programeri Unlimiteda nemaju dovoljno iskustva kako bi popravili problem sa zagušenjima mreže. Posljednjih tjedana prijedlog je dobio potporu utjecajnih kompanija koje se bave 'rudarenjem' bitcoina nakon što su rasprave i sukobi oko budućnosti najpoznatije kriptovalute u posljednje dvije godine podijelile zajednicu. Otkriće propusta potaknulo je raspravu koliko će pasti potpora od strane tvrtki koje žive od 'rudarenja'.

Strana koja podržava Unlimited želi ukidanje gornje granice s količine podataka koju bitcoin mreža može propustiti što će, prema njihovom mišljenju, okončati zagušenja. Suparnici, pak, tvrde kako će uklanjanje limita dati previše moći u ruke velikih kompanija koje imaju više resursa za procesiranje velike količine podataka čime će se ugroziti neovisnost valute od banaka i vlada. Oni kao privremeno rješenje zagovaraju SegWit koji koristi nešto drugačiju metodu za verifikaciju transakcija.