Bitcoin probio granicu od 2000 dolara

Bitcoin probio granicu od 2000 dolara
Fotolia

Bitcoin ponovno ošto raste i vrijednost mu je po prvi put u povijesti premašila dvije tisuće američkih dolara! Dakle, ako kojim slučajem imate deset bitcoina, tad se poprilično bogati jer zapravo imate 20 tisuća dolara ili 133 tisuće kuna.

Veliki je to porast jer još u ožujku jedan bitcoin vrijedio je 1228 dolara, a ukupno su svi bitcoinu na tržištu vrijedili 20,64 milijarde dolara. Dakle, sad je vrijednost na 33,31 milijardu dolara i čini se da neće tako brzo biti nikakvog pada. Dapače, rast bi se trebao nastaviti.

Jer, za razliku od situacije prije 70 dana, bitcoin više ne predstavlja više od polovice tržišta kriptovaluta već "samo" 47 posto. Samim time, vrijednost mu je porasla i to će biti tako konstantno, što bude većeg porasta konkurencije, to će i vrijednost bitcoina rasti. Ujedno, to vrijedi i za svaku drugu kriptovalutu.

Samo, niti jedna druga ne bilježi rast vrijednosti jer bilježe porast udjela na tržištu. Pa tako ethereum vrijedi 130 dolara po "novčiću" i 11,85 milijardi dolara ukupno. Primjerice, prije 70 dana vrijedio je 1,74 milijardi i ovaj rast uistinu je enorman i zapravo ne čudi jer ethereum se potvrdio kao blockhain valuta za developere i oni je uvelike koriste, čak više no bitcoin, a to se itekako osjeti na samom tržištu.

Ono što se može na kraju priče reći jest da potencijal po pitanju kriptovaluta ne samo da postoji već se podosta ispunio. To je tako jer princip sa svim tim valutama identičan je i nekako se čini da s nadolazećim generacijama i širenjem ovakvog načina plaćanja, situacija će iz godine u godinu biti napuhanija po pitanju vrijednosti u "stvarnim" valutama.

Ne treba zanemariti ni bitnu stvar, a to je da se trag ove vrste novce ne može pratiti i zato su sve popularniji način plaćanja...