Bitcoin preskočio i granicu od 2200 dolara

Bitcoin preskočio i granicu od 2200 dolara
Fotolia

Bitcoin je tek prošao dvije tisuće američkih dolara vrijednosti, a svega dan kasnije stigao je do novog rekorda - 2251.61 dolara! Zbog toga će se ponedjeljak 22. svibnja pamtiti. Osim ako se ne dogodi dodatni skok narednih dana, što se ne može nikako isključiti „iz jednadžbe“.

Upravo iz razloga što konstantno raste, bicoin primaju kao sredstvo plaćanja u 260 tisuća japanskih trgovina, što ga zapravo čini legitimnom valutom u toj zemlji. A uskoro bi i zabrana ulaska na američku burzu trebala biti otklonjena pa bismo u skoroj budućnosti mogli gledati bitcoin baš kao i dolar. Ili bilo koju drugu valutu, ako ćemo tako.

Ono što se može na kraju priče reći jest da potencijal po pitanju kriptovaluta ne samo da postoji već se podosta ispunio. To je tako jer princip sa svim tim valutama identičan je i nekako se čini da s nadolazećim generacijama i širenjem ovakvog načina plaćanja, situacija će iz godine u godinu biti napuhanija po pitanju vrijednosti u "stvarnim" valutama.

Ne treba zanemariti ni bitnu stvar, a to je da se trag ove vrste novce ne može pratiti i zato su sve popularniji način plaćanja. I taj segment može biti jednako otežavajuć kao što je olakotan. No, nije to jedini problem koji bitcoin može predstavljati. Primjerice, Visa ili druge veće kompanije koje se bave kreditnim karticama i takvim načinom plaćanja, mogu procesuirati na tisuće transakcija odjednom, a bitcoin svega sedam. Da, sedam!

To je tako jer svaka transakcija mora biti odobrena od strane pojedine osobe zato što tako funkcionira blockchain tehnologija. A čak i uz najveća poboljšanja, bit će moguće procesuirati do 27 transakcija odjednom.

Da bi postao globana valuta, bitcoin mora uspjeti prebroditi tu veliku prepreku...