Bitcoin nastavlja rušiti granice, preskočio i vrijednost od 2400 dolara

Bitcoin nastavlja rušiti granice, preskočio i vrijednost od 2400 dolara
Fotolia

Bitcoin se posljednjih dana čini kao da nezaustavljivo ruši sve granice koje smo mislili da postoje te nakon vijesti o tome da je premašio dvije tisuće američkih dolara, pa i 2300 dolara, sad se nalazi na 2416 dolara i to sasvim sigurno nije kraj priče. Čini se da će premašiti 3000 dolara u roku od mjesec dana koji su pred nama.

No, ovaj posljednji rast nije slučajan, nimalo. Kini je Moody's smanjio rejting, a bitcoin je napokon priznat od strane Digital Currency Group, koja predstavlja 56 kompanija iz 21 zemlje svijeta. Dakle, prepreke su srušene, ponešto se i poklopilo zbog tuđih problema kao u slučaju Kine i bitcoin se vinuo još većom brzinom u nebesa.

Veliki je to porast jer još u ožujku jedan bitcoin vrijedio je 1228 dolara, a ukupno su svi bitcoinu na tržištu vrijedili 20,64 milijarde dolara. Dakle, sad je vrijednost na otprilike 42 milijarde dolara i čini se da neće tako brzo biti nikakvog pada. Dapače, rast bi se trebao nastaviti.

Jer, za razliku od situacije prije 70 dana, bitcoin više ne predstavlja više od polovice tržišta kriptovaluta već "samo" 47 posto. Samim time, vrijednost mu je porasla i to će biti tako konstantno, što bude većeg porasta konkurencije, to će i vrijednost bitcoina rasti. Ujedno, to vrijedi i za svaku drugu kriptovalutu.

Samo, niti jedna druga ne bilježi rast vrijednosti jer bilježe porast udjela na tržištu. Pa tako ethereum vrijedi 130 dolara po "novčiću" i 11,85 milijardi dolara ukupno. Primjerice, prije 70 dana vrijedio je 1,74 milijardi i ovaj rast uistinu je enorman i zapravo ne čudi jer ethereum se potvrdio kao blockhain valuta za developere i oni je uvelike koriste, čak više no bitcoin, a to se itekako osjeti na samom tržištu.

I na kraju, treba napomenuti da je zapravo glavna stavka bitcoina to što mu se ne može ući u trag, a to je idealno za izbjegavanje plaćanja poreza. Samim time, to može biti podloga za razne malverzacije pa bitcoin nije isključivo lijepa priča...