Bitcoin juri prema granici od 10,000 dolara

Bitcoin juri prema granici od 10,000 dolara
Pixabay

Unatoč svim problemima oko razdvajanja i neslaganja unutar zajednice koja brine o njemu, bitcoin, čini se, juri prema novim rekordima. Samo tjedan dana nakon probijanja granice od 8,000 američkih dolara, najpopularnija kriptovaluta jučer je vrijedila preko 9,700.

Tržište je, očito, sve više zainteresirano za kriptovalute unatoč brojnim upozorenjima dijela analitičara oko 'balona'. Najveći skok od kolovoza konsolidiran je tijekom trgovinskog dana u Japanu. Promjena vrijednosti bitcoina u odnosu na dolar je, ako usporedimo s najčešćim trgovanjem valuta u svijetu (dolar - euro), čak petnanest puta veća u samo deset dana.

Dok još mnogi procjenjuju da je u pitanju 'balon', bitcoin je u samo dva tjedna rastao za čak 45 posto. Usporedbe radi, američkom S&P 500 indeksu za isti je rast trebalo gotovo četiri godine, točnije, od veljače 2014. do danas. Veliki rast privukao je brojne nove investitore. Tako Coinbase, jedna od najvećih svjetskih burzi za trgovinu kriptovalutama, u protekloj je godini utrostručila broj investitora kojih je sada 13 milijuna.

Tijekom jučerašnjeg dana rekordna je cijena bila na gotovo 9,750 dolara za bitcoin, a nešto iza podneva cijena u Londonu stabilizirala se na malo iznad 9,650 dolara. Tako je ta valuta od petka rasla za čak 17 posto. Stopa rasta natjerala je brojne analitičare da mijenjaju svoje prognoze, premda niti oni nisu u stanju pratiti tako snažan rast. Procjenjuje se da je trenutačna tržišna kapitalizacija svih bitcoina koji se nalaze u opticaju premašila 300 milijardi dolara.