Bitcoin iznad 9000 dolara i nastavlja rast

Bitcoin iznad 9000 dolara i nastavlja rast
Pixabay

Vrijednost bitcoina po prvi put u mjesecu travnju probila je devet tisuća američkih dolara i kritičare te kriptovalute to zasigurno dovodi do ludila jer sve što se predviđalo i tvrdilo zapravo u potpunosti pada u vodu. Dapače, ovo je najbolji travanj za bitcoin od 2013. godine jer porastao je za 30 posto u odnosu na ožujak.

A prije samo nekoliko tjedana Barclays je dao prilično hrabre prognoze u svom godišnjem izvješću pa kao da je motivirala trgovce bitcoinom da okrenu stvari u svoju korist. Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Tim analitičara vodio je Joseph Abate, a zaključak koji donosi jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine i kad ga svi postanu svjesni, zaustavlja se i slijedi neminovni pad.

Uistinu, u prosincu prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara, a sad je na 9269,7 dolara, što je više nego dvostruko slabije. Ali, pad je bio očekivan, ono što nije bilo očekivano jest da bi mogao uslijediti ovako brz oporavak. Dakle, slobodno se može kazati da je ono najgore zapravo prošlo i da bitcoin može ići samo prema gore.

Upravo sve to jasno dokazuje koliko je bitcoin jak i izdržljiviji od konkurencije, koja je ostala potresena svim događajima. Jer, nijedna od silnih kriptovaluta, od etheremua, litecoina, ripplea... nije neovisna već se stanje s bitcoinom odražava na svaku od njih. Ako pada bitcoin, padat će i one, ali neće se jednako ustabiliti ili ostati neokrznute zbog pada.

A što se kritičara tiče, kao i njihovih konstantno crnih prognoza, koje se već čine poprilično isforsirane... Pokazuju da ne shvaćaju samu bit kriptovaluta, ali pokazuju i nespremnost sljedećeg vala, koji će pokrenuti novije generacije, još više sklone odbacivanju tradicionalnog načina obavljanja transakcija.