Bilo kuda, Google reklame svuda

Bilo kuda, Google reklame svuda

Google kao najvrijedniji brend na svijetu pokazuje da ne misli tako lako „sići“ s vrha te liste i dugoročna mu je strategija pojavljivati se apsolutno svugdje - pa i na hladnjacima, termostatima, naočalama, satovima...

Isprva je sve bila šala, nastala nakon što je Google preuzeo tvrtku Nest, koja se bavi digitalnim termostatima, podešivima uz pomoć pametnih telefona. Budućnost je takva da će mnogi uređaji biti povezani jedni s drugima, odnosno tako već i jest. Google se zbog toga želi pozicionirati i proširiti prostor ponude za oglase. Želite promijeniti temperaturu u stanu? Nećete moći bez da vidite reklamu povezanu s grijanjem, zimom i slično tome.

Termostati su, dakle, samo početak i kao što je Google naveo u komentaru za TechCrunch, žele se proširiti i na ostale dijelove ljudskih života koji su donedavno bili nespojivi s virtualnim svijetom. Jedino što čudi u cijeloj priči jest da Google toliko direktno govori o svemu ovome. Jer, to bi trebala biti poslovna tajna, nešto što se ne obznanjuje konkurenciji samo tako putem medija.

Ali Google oduvijek ima svoj stil, kao i sve najveće kompanije tako da sigurno ništa ne rade slučajno. Možda žele pripremiti potencijalne oglašivače na pomicanje granica i na vrijeme im dati do znanja koliko od toga svi mogu profitirati. Mnogo je "možda" u cijeloj priči, ali jasno je da Google najviše zarađuje upravo od reklama tako da u tom dijelu sigurno nema prostora za (neugodna) iznenađenja prilikom planiranja svakog poteza.

Na kraju će se vjerojatno Google posljednji smijati i utihnut će svi oni koji su ismijavali kupnju Nesta i mogućnosti reklamiranja na tom prostoru. Iako skeptici misle da će reklame biti napadne i u stilu kao one koje poznajemo, zasigurno budućnost nosi novitete i na tom području. Google je napravio korak u tu budućnost, sad samo treba promatrati tko će sve krenuti za njim.