Bill Gates i dalje najbogatiji čovjek SAD-a

Bill Gates i dalje najbogatiji čovjek SAD-a
Wikipedia

Suosnivač Microsofta Bill Gates i 21. je godinu zaredom najbogatiji čovjek u Sjedinjenim Američkim Državama, a imovina mu se procjenjuje na 81 milijardu američkih dolara. Iako, zapravo je to obitelj Walton koja drži Walmart, ali odlučili su se zbog raznih zakonskih regulativa podijeliti na više članova. Listu je objavio list Forbes, a na njoj je, kao i svake godine, četiri stotine najbogatijih Amerikanaca.

Svi "sudionici" liste procijenjeni su na 2,29 bilijuna dolara, što je za 270 milijardi dolara više nego godinu prije, a to bi se moglo porediti s bruto društvenim proizvodom Brazila! To samo ide u prilog tezi da su bogati samo bogatiji, bez obzira na krize koje potresaju svijet. Također, od četiri stotine najbogatijih, njih 303 je povećalo svoje bogatstvo u odnosu na godinu prije i na njoj se nalazi 27 novih imena.

A osim Gatesa, na listi je niz poznatih imena i svi su većinom iz "svijeta tehnologije". No prije njih, na drugom mjestu je investitor i izvršni direktor Berkshire Hathawaya Warren Buffett, čije je bogatstvo procijenjeno na 67 milijardi dolara. Potom slijedi  Larry Ellison, osnivač i izvršni direktor Oracla, koji je nedavno najavio ostavku, uz bogatstvo od 50 milijardi dolara.

Zanimljivo je da su sva trojica smanjili svoje bogatstvo, Gates za 90,7 milijuna dolara, Buffet za 135,1 milijun i Ellison za 175,9 milijuna. Lista zatim postaje interesantna jer su na njoj većinom članovi jedne obitelji pa tako Charles i David Koch dijele četvrto mjesto sa 42,8 milijardi dolara bogatstva, s time da su ostali u cent na istom bogatstvu kao prošle godine.

Nakon njih su najbogatiji vlasnici Walmarta, trgovinskog lanca koji sustavno krši radnička prava, ali imaju razne protekcije od strane zakona i ostalih institucija. Time podsjećaju na neke naše domaće glavne igrače. Znači, Christy Walton&Family, Jim Walton, Alice Walton i S. Robson Walton zajedno vrijede 146 milijardi dolara i da nisu podijeljeni zbog raznih igara kojima izbjegavaju zakonske sankcije bili bi najbogatiji u SAD-u. I ovako su, ali službeno se dijele na četiri osobe.

Mark Zuckerberg je 11. s 34,8 milijardi dolara.

Cijelu listu pogledajte OVDJE.