Big data na kotačima

Big data na kotačima
Shutterstock

Moderni su automobili opremljeni s preko stotinu raznih senzora koji konstantno prikupljaju podatke te na taj način daj uvid u svaki aspekt vožnje, što u konačnici donosi iz dana u dan bolju uslugu. Konkretno, riječ je o 25 gigabajta podataka svakog sata, barem ako je vjerovati podacima kojima raspolažu AT&T, Verizon i McKinsey.

Tolikoj količini podataka ekvivalent je 30 sati HD video sadržaja (po satu 869 megabajta) ili 30 dana streaminga glazbe po 24 sata (po satu 29MB). Zato je potrebno ulagati u analizu svih tih podataka jer u njima se krije pravo bogatstvo.

S obzirom da prikupljeni podaci imaju veze s lokacijom gdje se automobil nalazi, brzinom putovanja, načinom putovanja, korištenjem kompletne opreme i općenito ponašanjem automobila tijekom voženje, jasno je da bi osiguravajuće kuće mogle biti unosan klijent samo da dobiju uvid u sve brojke i prema njima odrede svoje ciljne skupine, cijene usluga i sve što se veže uz osiguranje.

I ne samo oni, kompletna automobilska industrija imala bi koristi od prikupljenih podataka. Imali bi i svi oni koji se reklamiraju uz prometnice, svi oni koji posluju uz prometnice, svi oni koji nude razne zabavne sadržaje u automobilima... Mogućnosti su nevjerojatne i zato je tih 25GB svakog sata jedan pravi zlatni rudnik.