Bežično punjenje za električna vozila sve naprednije

Bežično punjenje za električna vozila sve naprednije
Fotolia

Električna vozila sve  više dobivaju na pažnji, a da je tome tako dokazuju i razni inovativni proizvodi i procesi. Zadnji takav je sustav koji može prenijeti energiju na vozilo bez savršene usklađenosti između automobila i punjača. Za tu tehnologiju je zaslužan Mojo Mobility, a ideja je da se sam proces punjenja ubrza.

Ponekad je to vrlo naporno i nije nimalo lagan zadatak. Tehnologija je razvijena od strane Hyundai-Kia America Technical Center (HATCI) i Mojo Mobility, te već ima potporu od US Department of Energy (DOE).

"HATCI-u je čast biti izabran kao partner s DOE. Inovativne tehnologije su tu da pomognu našim potrošačima.", rekao je dr Sung Hwan Cho, predsjednik HATCI. HATCI i Mojo razvijaju tehnologiju kroz nekoliko faza, a u završnoj fazi očekuje se pet Kia Soul EV vozila koja će testirati novo bežično punjenje.

Tehnologija bežičnog punjenja trebala bi usaditi u svijest vozača da imaju više povjerenja u električne automobile. Inače, ova nova tehnologija je strogo čuvana tajna i još se ne znaju detaljno sve pojedinosti.