Baterije budućnosti mogle bi imati ugrađen mini protupožarni aparat

Baterije budućnosti mogle bi imati ugrađen mini protupožarni aparat

Samsung se našao u centru pažnje prošle godine sa svojim Galaxy Note 7, ali ne zato što je u teoriji taj phablet bio izuzetno moćan i izvan svih okvira koje smo poznavali već zato što je pod tim silnim opterećenjem i pritiskom izazivao eksplozije - doslovno! Baterija nije mogla podnijeti tempo i nedostatak prostora tog moćnog uređaja i jednostavno bi zbog pregrijavanja došlo do eksplozije, a potom bi se cijeli uređaj zapalio...

Oko 60 posto Note 7 phableta završilo je na taj način i šteta koja je pogodila Samsung brojala se u milijardama američkih dolara. Ali, rješenje za takve "eksplozivne" uređaje možda je na vidiku jer istraživanje na američkom sveučilištu Stanford donosi baterije koje bi se mogle same ugasiti u slučaju mini požara.

Najzanimljivije od svega jest što se ne troši previše prostora zato što bi taj "osigurač" bio veličine prosječne pilule i aktivirao bi se samo u slučaju takvih opasnosti, ispuštajući posebnu vatrootpornu tekućinu. Sve u svemu, iznimno zanimljiva ideja, kao i mnoge koje se tiču baterija mobilnih uređaja.

Samo, problematično je što rijetko sve skupa ode dalje od testne faze, nažalost. Kroz posljednjih nekoliko godina nemali broj puta smo svjedočili izumima koji bi navodno trebali učiniti baterija vječnima, produljiti njihovo trajanje prije novog punjenja za desetak puta, potom i da bi se trebale višestruko smanjiti u odnosu na današnje veličine... Nismo to vidjeli u stvarnosti, iako je već 2017. godina i neki od najavljivanih izuma iz 2012., ili 2014. čak, trebali su već biti na tržištu.

Stoga, skepsa je normalna u ovoj situaciji, iako sama teorija o ovakvoj piluli zvuči sjajno. Možebitna šteta bila bi umanjena, rizik bi se smanjio i proizvođači bi mogli biti opušteniji jer jedino s čime bi se suočavali jesu zamjene uređaja, a ne i tužbe za neku znatniju štetu. Ali, "samo" sad to sve treba zaživjeti u praksi...