Baterija od kevlara je sigurnija i traje osjetno duže u pametnim telefonima

Baterija od kevlara je sigurnija i traje osjetno duže u pametnim telefonima

Baterije su najveći problem pametnih telefona i phableta, a može se slobodno reći i tableta i laptopa, ali ako ih se već ne može napraviti s osjetno dugotrajnijim vijekom trajanja, može ih se napraviti sigurnijima i nešto dugotrajnijima. I to uz pomoć kevlara, materijala koji se koristi za neprobojne prsluke.

Tim istraživača sa sveučilišta Michigan u Sjedinjenim Američkim Državama, završio je istraživanja i testove te će krajem 2016. godine u masovnu proizvodnju "pustiti" standardne litij-ionske baterije od kevlara, koji ih ne čini samo otpornijima nego će pomoći da se u njih pohrani više energije, što će ih učiniti dugotrajnijima.

To su postigli tako što su razvili membrane vrlo male debljine na bazi kevlara koje se mogu koristiti za razdvajanje elektroda u bateriji. Izuzetno tanki slojevi ne samo da smanjuju šansu za kratak spoj, već omogućavaju uskladištenje više energije na u istoj zapremini.

Zahvaljujući ovom pronalasku, baterije mogu biti tanje, pogodne za korištenje u pametnim satovima, mogu uskladištiti veći kapacitet, a ujedno će biti i sigurnije. Sjajna stvar, u svakom slučaju, posebno sad kad se pojavljuje sve više pametnih satova i narukvica, a možda budu korisne i za pametne naočale. Samo, bilo bi sjajno da budu iznimno korisne i za pametne telefone.

A što se tiče komercijalizacije, ovaj tim istraživača razmišljao je unaprijed pa su pokrenuli startup pod nazivom Elegus Technologies i preko njega će krajem sljedeće godine krenuti komercijalna proizvodnja. To se zove strategija, a ujedno pokazuje i koliko je u SAD-u lako uz pravu ideju i proizvod dobiti sve potrebne uvjete da biste krenuli s nečim korisnim.

Nekako je teško zamisliti nešto ovako u Hrvatskoj jer dovoljno se prisjetiti kako je Zagrebački električni tramvaj onemogućio rad besplatnoj aplikaciji ZETcheck, napravljenoj od strane šestorice studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.