Barclays: Bitcoin najvjerojatnije više nikad neće doći na rekordne razine

Barclays: Bitcoin najvjerojatnije više nikad neće doći na rekordne razine
Pixabay

Britanska banka Barclays u svom je godišnjem izvješću navela da bitcoin više nikad neće dosegnuti vrhunce kakvima smo svjedočili u prosincu prošle godine. Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Tim analitičara vodio je Joseph Abate, a zaključak koji donosi jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine.

"Kad dovoljno velik udio u populaciji postane sumnjičav prema špekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute pa uz to i taj dio populacije postane svjestan svih onih koji drže kriptovalute u posjedu, dolazi do pritiska na cijene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udio u populaciji postane svjestan njenog širenja i onih koji je imaju pa ih izbjegavaju, ona se nema više gdje širiti. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cijena pada jer oni koji su ih imali u posjedu morali su ih početi prodavati, navodi Barclays u izvještaju.

Uistinu, u prosincu prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara, a danas je na 7767 dolara, što je skoro 2,5 puta slabije. A prošla su samo četiri mjeseca. Upravo zato Barclays tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati jer u prosincu se dosegao maksimum osoba koje su spremne ulagati u kriptovalute, a kad se vidjelo koliko je riskantno to činiti, počela je stagnacija novih ulagača, kao i bijeg onih postojećih.

U jednom trenutku to će se tržište stabilizirati, uvijek će biti onih koji mu neće okrenuti leđa, a i cijene će biti na iznimno visokih par tisuća dolara, kao i trenutno. No, većih eksplozija neće biti, posebno dok vlade raznih država donose odluke kojima dodatno onemogućavaju slobodnu trgovinu kriptovaluta, a sve zbog želje da dobiju kontrolu nad njima raznim regulativama. Time pokazuju da ne shvaćaju samu bit kriptovaluta, ali pokazuju i nespremnost sljedećeg vala, koji će pokrenuti novije generacije, još više sklone odbacivanju tradicionalnog načina obavljanja transakcija.