Barclays: Bitcoin najvjerojatnije više nikad neće doći na rekordne razine

Barclays: Bitcoin najvjerojatnije više nikad neće doći na rekordne razine

Foto: Pixabay

Britanska banka Barclays u svom je godišnjem izvješću navela da bitcoin više nikad neće dosegnuti vrhunce kakvima smo svjedočili u prosincu prošle godine. Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Tim analitičara vodio je Joseph Abate, a zaključak koji donosi jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine.

"Kad dovoljno velik udio u populaciji postane sumnjičav prema špekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute pa uz to i taj dio populacije postane svjestan svih onih koji drže kriptovalute u posjedu, dolazi do pritiska na cijene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udio u populaciji postane svjestan njenog širenja i onih koji je imaju pa ih izbjegavaju, ona se nema više gdje širiti. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cijena pada jer oni koji su ih imali u posjedu morali su ih početi prodavati", navodi Barclays u izvještaju.

Uistinu, u prosincu prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara, a danas je na 7767 dolara, što je skoro 2,5 puta slabije. A prošla su samo četiri mjeseca. Upravo zato Barclays tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati jer u prosincu se dosegao maksimum osoba koje su spremne ulagati u kriptovalute, a kad se vidjelo koliko je riskantno to činiti, počela je stagnacija novih ulagača, kao i bijeg onih postojećih.

U jednom trenutku to će se tržište stabilizirati, uvijek će biti onih koji mu neće okrenuti leđa, a i cijene će biti na iznimno visokih par tisuća dolara, kao i trenutno. No, većih eksplozija neće biti, posebno dok vlade raznih država donose odluke kojima dodatno onemogućavaju slobodnu trgovinu kriptovaluta, a sve zbog želje da dobiju kontrolu nad njima raznim regulativama. Time pokazuju da ne shvaćaju samu bit kriptovaluta, ali pokazuju i nespremnost sljedećeg vala, koji će pokrenuti novije generacije, još više sklone odbacivanju tradicionalnog načina obavljanja transakcija.

Još iz kategorije

Reboot Develop konferencija širi se van Hrvatske

Reboot Develop konferencija širi se van Hrvatske

21.04.2018. komentiraj

Započela je peta po redu Reboot Develop gaming konferencija u dubrovačkom hotelu Sheraton Dubrovnik Riviera gdje je direktor Reboota Damir Đurović najavio veoma ambiciozne planove za budućnost same konferencije. Naime, Reboot cilja sljedeće godine pokrenuti Reboot Develop Red i to u Kanadi.

Održana prva TNT konferencija o tehnologiji u turizmu

Održana prva TNT konferencija o tehnologiji u turizmu

20.04.2018. komentiraj

Prošlog je vikenda u Splitu održano prvo izdanje TNT konferencije. Riječ je o događaju vezanom uz upotrebu moderne tehnologije u turizmu koji je, prema riječima organizatora, ispunio očekivanja.

Antipiratska zaštita u igri Far Cry 5 izdržala sveukupno 19 dana

Antipiratska zaštita u igri Far Cry 5 izdržala sveukupno 19 dana

19.04.2018. komentiraj

Nakon što je Ubisoftova kombinacija antipiratskih rješenja uspjela izdržati čak tri mjeseca u igri Assassin’s Creed Origins, ona nije uspjela postići takve rezultate u njegovoj najnovijoj igri Far Cry 5 koja je izdržala sveukupno devetnaest dana.