AZTN pokreće postupak protiv tvrtke Gemicro koja pruža specijalizirane informatičke usluge leasing društvima

AZTN pokreće postupak protiv tvrtke Gemicro koja pruža specijalizirane informatičke usluge leasing društvima

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je, prihvativši inicijativu poduzetnika Modulus informacijske tehnologije, po službenoj dužnosti pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv poduzetnika Gemicro.

Gemicro je poduzetnik koji djeluje na tržištu pružanja specijaliziranih informatičkih usluga leasing društvima (implementacija i održavanje specijaliziranih poslovnih aplikacija potrebnih za rad leasing društava), kojima priječi zapošljavanje i angažiranje svojih bivših zaposlenika.

Valja imati na umu da pokretanje postupka znači samo da Agencija u postupku tek treba utvrditi predstavlja li opisano ponašanje Gemicroa zlouporabu vladajućeg položaja na tržištu u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i ni na koji način ne prejudicira ishod postupka.

Osim pokretanja postupka protiv Gemicroa, Agencija je na zahtjev Ministarstva financija dala mišljenje na Nacrt prijedloga Zakona o osiguranju u kojem navodi kako sa stajališta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja nema primjedbi na nacrt toga zakonskog prijedloga.

Mišljenja o sukladnosti nacrta prijedloga zakona i drugih propisa s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja Agencija daje na zahtjev Hrvatskog sabora, Vlade RH, tijela državne uprave i jedinica lokalne i područne samouprave. Ta je obveza Agencije utvrđena Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja sa svrhom promicanja kulture tržišnog natjecanja i razvijanja svijesti o tome da svi hrvatski propisi moraju biti usklađeni s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja.