Autonomni automobili mogli bi namjerno ubijati pješake

Autonomni automobili mogli bi namjerno ubijati pješake
Tesla

Elon Musk upozorava kako je umjetna inteligencija stvarna prijetnja, ali ona također doprinosi razvoju strojeva. Međutim, što se tiče pametnih Tesla automobila koji će voziti u gradu, moglo bi doći do određenih dvojbi. Naprimjer, da li udariti pješaka ili spasiti život putnicima u vozilu.

Autonomni automobili trebali bi biti sinonim za sigurnost putnika u vozilu, no zabrinjava činjenica da bi strojevi pri tome mogli gaziti pješake samo da zadovolje taj aspekt „sigurnosti“. Naime, može se dogoditi situacija na cesti kada će autonomni automobil donijeti odluku da je bolje zgaziti par pješaka i time sačuvati živote ljudi u vozilu.

Pravni okvir oko svega toga još nije definiran, a automobil će biti programiran kako da reagira u najgorem slučaju scenarija gdje će birati koga bi zapravo trebao spasiti - putnike u vozilu ili pješake. Proizvođači autonomnih automobila o tome će svakako morati voditi računa.

Najnovije istraživanje (objavljeno u časopisu Science) pokazuje kako bi potencijalni vlasnici autonomnih automobila radije izabrali mogućnost da oni ostanu živi. A pješaci? R.I.P....