AT&T kupuje Time Warner za nevjerojatnih 85,4 milijarde dolara

AT&T kupuje Time Warner za nevjerojatnih 85,4 milijarde dolara

Američki telekomunikacijski div AT&T preuzeo je medijski konglomerat Time Warner za nevjerojatnih 85,4 milijardi dolara! Time je dobio u posjed CNN, Cartoon Network, Warner Bros., New Line Cinema i HBO. Proizvodi koji s njima stižu su megapopularni diljem svijeta, a dovoljno je reći da Game of Thrones ovime odlazi u ruke AT&T.

Nije to ništa novo, AOL je 2000. također preuzeo Time Warner, ali za nevjerojatnih 164 milijardi dolara i ljubav je trajala devet godina, nakon čega se Time Warner i AOL odvajaju. U međuvremenu je 21st Century Fox Ruperta Murdocha pokušavao do Time Warnera, ali AT&T je ipak pobijedio i sad je na svim poljima konkurentan, a da se tiču televizijskih i telekomunikacijskih usluga. Uz to i kontrolira što se gleda. Zato i postoji toliko kritika.

Naime, s obavljanjem ovog posla postoji opasnost od monopola, a najglasniji kritičar jest republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Smatra da je to najbolji primjer stvaranja strukture moći, ali sve je pokvario izjavama da se to obavlja kako bi tu moć usmjerili protiv njega i njegovih birača

No, nije daleko od istine jer dok je tržišna vrijednost Time Warnera 69,6 milijardi dolara, ona AT&T-a je na 230 milijardi dolara, što znači da zajedno vrijede skoro 300 milijardi dolara. Zato su na potezu antimonopolske institucije i ako ne spriječe ovaj posao, možemo očekivati da će u bližoj budućnosti upravo ova transakcija biti poticaj za druga velika spajanja medijskih kompanija.

Za očekivati je da posao neće imati nikakvih problema, a samim time će stvarno koncentracija moći biti u rukama malog broja ljudi. Oni će kontrolirati informativni program, zabavni program, cijene na tržištu... I nekako se u takvom stanju stvari čini da dok se upozoravalo na Ruperta Murdocha, on ne samo da nije oslabio već su drugi slični njemu u miru obavljali što su željeli.

Na kraju priče, možda sve skupa ne bude loše, vrijeme će pokazati. Jer, kad dođe do koncentracije moći u rukama malog broja ljudi, javljaju se alternative i one mogu biti iznimno korisne, poticajne i ohrabrujuće.