Apple nije pretjerano entuzijastičan za touch screenom za Mac

Apple nije pretjerano entuzijastičan za touch screenom za Mac
Antun Jastrić

Nakon Appleovog prošlotjednog  eventa i predstavljanja iPad Air 2 i iMac-a s Retina displejem, Craig Federghi, potpredsjednik softwerskog inženjeringa, izjavio je da Apple nije zainteresiran za proizvodnju Mac ili Macbook računala s touchscreen displejom. To je popratio komentarom :

„Iskreno, mi ne smatramo da je to prikladno sučelje. Mac je pretežito „sit-down“ iskustvo.“

Tijekom eventa, Federighi je pretežito govorio o iOS 8 i OS X operativnim sustavima, no na pitanje novinara potanko je objasnio i zašto smatraju da su njihovi Macovi dobri kakvi jesu, iako priznaje da su iskušavali svakakve tehnologije.

Naglasio je kako su u Apple-u fokusirani na izgradnji najboljih mogućih touchpadova, koji će biti ugodni za koristiti i u kojima će položaj tijela korisnika također biti opušten. Smatra da korištenje iPada i iPhone-a može biti iz neke 'opuštene poze', no da to ne bi bio slučaj kada bi, sjedeći u vašoj stolici, konstantno morali dodirivati ekran računala.

Iako su neki izvještaji najavljivali ujedinjenje OS X i iOS-a kroz iPad Pro, ta se informacija pokazala krivom, stoga će se vjerojatno i šuškanja o Macovima s touchscreenom, nakon ovih atribuiranih izjava, također stišati.

Nove Appleove igračke bile su apsolutni hit, a za 27-inčni 5K iMac je sa svojim Retina dispejem od 14.7 milijuna piksela pretekao sve poznate displeje visoke rezolucije.