Apple bi mogao „ubiti“ 187 tisuća aplikacija s iOS-om 11

Apple bi mogao „ubiti“ 187 tisuća aplikacija s iOS-om 11
Pixabay

Pokažu li se točnima glasine o nekompatibilnosti, gotovo 187 tisuća aplikacija mogle bi postati neupotrebljive izlaskom novog operativnog sustava iOS 11. Apple je godinama poručivao programerima da prilagode aplikacije za 64-bitni sustav, čini se da će ih sada prisiliti na to. One koje ne budu prepravljene postat će neupotrebljive.

Upozorenja da aplikacije neće raditi s novim operativnim sustavom počela su se pojavljivati u beta verzijama iOS-a posljednja dva mjeseca. To je samo dodatno potaknulo špekulacije da će Apple doista prestati podržavati stare verzije programa. Problem zastarijevanja aplikacija i izostanka podrške za njih već je ranije prepoznat kao poteškoća zahvaljujući kojoj je App Store nakrcan slabo upotrebljivim aplikacijama.

Prema procjenama koje je iznio Sensor Tower blizu 8 posto aplikacija u App Storeu bi moglo biti pogođeno problemima kompatibilnosti s novim operativnim sustavom. Prevedeno u brojke, to znači da će ih blizu 187 tisuća postati neupotrebljivo. Apple je 64-bitni čipset uveo još 2013., ali je tek dvije godine kasnije počeo slati zahtjeve programerima da ugrade 64-bitnu podršku.

Sve je to još uvijek neslužbeno i trebat će pričekati očitovanje kompanije po tom pitanju. No, prevelika 'gužva' u App Storeu i velik broj 'mrtvih' aplikacija dovode do zaključka da Apple mora reagirati kako bi se stanje popravilo. Prošle jeseni izbacili su iz trgovine gotovo 47 tisuća 'mrtvih' aplikacija, a dodatno čišćenje je nužno u skoroj budućnosti. Čini se da će do njega doći upravo kroz izostanak podrške za 32-bitne aplikacije.