App Store postaje pravo „groblje“ napuštenih aplikacija

App Store postaje pravo „groblje“ napuštenih aplikacija

Broj aplikacija za mobilne uređaje i dalje je u neprekidnom rastu koji traje već nekoliko godina. Appleov App Store u 2009., prvoj godini u kojoj je tijekom svih 12 mjeseci postojala i radila ta trgovina, mjesečno je objavljivao po tri tisuće novih aplikacija. Te brojke nastavljaju rasti sve do danas kada je prosječan mjesečni broj novoobjavljenih programa prešao 50 tisuća i, kako se čini, i dalje se ne vide znakovi usporavanja.

No, unatoč tome što je dostupan sve veći broj aplikacija ništa se ne poduzima kako bi im se pomoglo u predstavljanju većem broju potencijalnih korisnika. To konkretno znači da se nove aplikacije sve teže pronalaze, a developeri zarađuju sve manje novca i moraju potrošiti više vremena kako bi se bavili vidljivošću svojih programa.

U prilog tome govore i konkretni podatci o prosječnom broju ocjena po aplikaciji. 2009. svaka je od njih imala više od četiri tisuće ocjena, a njihov je broj u konstatnom padu te je u 2015. bio na približno 300 što dovoljno govori kako se, unatoč porastu broja korisnika, aplikacije sve manje skidaju i isprobavaju ili koriste.

Izrada funkcionalne aplikacije danas nije ništa jednostavnija nego 2009., a osim broja downloada, u padu im je i prosječan životni vijek. Naime, uz prethodno spomenute podatke jasno je da pada i zarada programera pa se aplikacije sve brže napuštaju.

Tako su one proizvedene prije sedam godina prosječno bile zanimljive korisnicima i podržavane od strane proizvođača nešto više od dvije godine, a krajem prošle godine ta se brojka spustila na skromna tri mjeseca. Ako aplikacija koju koristite nije bila nadograđivana u zadnjih pola godine nameće se zaključak da je podrška za nju napuštena pa je i aplikacija 'mrtva'.

Zbog svega spomenutog App Store postaje pravo 'groblje' napuštenih aplikacija čiji je broj u konstatnom porastu. U početku se takve moglo nabrojati na prste, a krajem 2015. ukupan broj 'odumrlih' aplikacija dosegnuo je oko milijun i pol.

To znači da se sve brže i brže, s obzirom na sve veći broj proizvedenih aplikacija i sve ranije odustajanje od podrške, Appleova trgovina pretvara u groblje koje bi uskoro moglo premašiti i dva milijuna 'umrlih'.

Svjesni su u Appleu što se zapravo događa i, koliko se može isčitati iz pojedinih vijesti, trude se to i promijeniti, ali brojke su neumoljive i upućuju kako kompanija nije u tome uspjela, ili, pak, nije dovoljno ozbiljno shvatila ovaj problem.