Aplikacije se češće ruše na iPhoneu nego Androidu

Aplikacije se češće ruše na iPhoneu nego Androidu
Screenshot / Youtube

Istraživanje Blancco Technology Group (BTG) pokazalo je da se čak 62 posto svih iOS uređaja našlo u situaciji otkazivanja softvera, dok je na Androidu to na svega 47 posto. Ono što više zabrinjava jest da je u trećem kvartalu ove godine 65 posto iOS uređaja zabilježilo rušenje softvera, a kod Androida to je na samo 25 posto.

Iako se BTG ne bavi previše razlozima rušenja aplikacija, zabilježili su da je ponajviše problema izazvao Pokémon Go jer se rušio u pet posto slučajeva kroz treći kvartal. Baš kao i Facebook Messenger. Ali, to nije ni blizu Instagrama (14 posto) i Snapchata (12 posto).

Samo, ne može se kriviti same aplikacije jer one su na Androidu stabilne, a ruše se ponajviše, paradoksalno, one Googleove. Primjerice, IMS Service on Android se srušio u čak 32 posto slučajeva, Adress Book u 12 posto i Google Play u deset posto.

Što se tiče pojedinih proizvođača, Samsung je pratio Apple u stopu. Niti jedan Android proizvođač nije imao toliko problema u trećem kvartalu kao oni, čak 11 posto slučajeva otkazivanja softvera na uređajima. To je samo dodatni problem po pitanju negativnosti koje je južnokorejski tehnološki gigant osjeća u posljednje vrijeme, a sve je krenulo s Galaxy Note 7 i eksplozijama

Kao što znamo, do njih je došlo zbog pregrijavanja, a to je hardverski dio priče, u kojem Apple također nije bio najsretniji i najspretniji u trećem kvartalu pa su iPhone i iPad uređaji od svih problema s hardverom najviše bilježili one vezane uz pretjerano zagrijavanje. Kod Androida je pak najveći problem bio s USB portovima i signalom za podatkovnu vezu.

Sve u svemu, nitko nije cijepljen od problema i polako je stiglo vrijeme da se zaustave priče o stabilnosti jednog operativnog sustava u odnosu na drugi. Iako će Android obožavatelji reći da njihovih uređaja u cijelom svijetu ima oko tri milijarde, što je triput više od onih iOS, svejedno slabiji postotak rušenja aplikacija ne dokazuje premoć. Jer, dok se na iOS ruše one aplikacije za koje su prvenstveno odgovorni developeri, na Androidu se ponajviše ruše one Googleove. Dakle, nema pobjednika u ovoj priči i svi u industriji moraju raditi da bi probleme sveli na minumum.