Android uređaji u Rusiju više neće dolaziti s predinstaliranim Google aplikacijama

Android uređaji u Rusiju više neće dolaziti s predinstaliranim Google aplikacijama

Rusija je ipak uspjela u svom naumu da ukloni Google s tržišta jer od 18. travnja pametni telefoni više neće imati predinstalirane aplikacije i usluge koje on nudi na svakom uređaju s Android operativnim sustavom. No, nije to sve, konkurencija možda na temelju ruskog primjera uspiju doći do pobjede nad Googleom i na drugim tržištima u Europi.

Naime, sve ovo dio je jedne poduže trakavice. Ruska agencija za borbu protiv monopola optužila je u 2015. godini Google da koristi svoju poziciju kako bi profitirao na ruskom tržištu, a sve zato jer prema njihovim saznanjima tražilica konstantno na vrh pretraga izbacuje proizvode koji im direktno donose korist - bilo da se radi o pretraživanju preko računala ili mobilnih uređaja.

Tako nešto uveselilo je konkurentski Yandex i ovu pravomoćnu presudu kontra Googlea jedva je dočekao. Posebno jer se Google odlučio više ne žaliti i priznati poraz.

"Drago nam je da se u Rusiji Googleova praksa konkretno kritizira, ali i što bi nakon ovoga uistinu mogle uslijediti promjene koje su na korist svima i sprečavaju manipulaciju tržišta, stajalo je u Yandexovu priopćenju.

Nije ni to sve, Google mora platiti 6,75 milijuna američkih dolara odštete. Srećom, njihove aplikacije i usluge još su uvijek dostupne, samo nisu predinstalirane. Niti će moći biti najmanje sljedećih šest godina i devet mjeseci, na koliko je Google dobio zabranu činiti što je činio u Rusiji kroz cijelo ovo vrijeme, a što u Europ i svijetu (izuzev iznimaka kao Kina) čini još uvijek.

Možda uistinu na temelju ruskog primjera dođe do promjena i bolje konkurentnosti na uistinu centraliziranom tržištu, koje je itekako sklono monopolu...