Android P onemogućit će aplikacijama u pozadini korištenje kamere i mikrofona

Android P onemogućit će aplikacijama u pozadini korištenje kamere i mikrofona
Ilustracija

Google nije objavio previše informacija o nadolazećem Android P operativnom sustavu jer ipak je tek veljača i do I/O u svibnju ima tri mjeseca, ali neki detalji se ipak polak naziru. Kao onaj hvalevrijedan da će ta inačica Androida blokirati pokušaje pozadinskih aplikacija da pristupe kameri uređaja.

Time će se spriječiti kolizija raznih aplikacija s kamerom, ali i pokušaji "ubacivanja" malicioznog koda na uređaj, što nije bila rijetkost s obzirom da upravo pristupom kameri razne sumnjive aplikacije dobivaju mogućnost obaviti prljavi posao, ali najčešće u situacijama kad se nalaze u pozadini.

Nije ni to sve. Google je pokušao s Oreo notifikacijama obavijestiti korisnika o tome da neka od aplikacija u pozadini koristi kameru uređaja, ali to je bilo nekako preagresivno pa korisnici nisu dobro reagirali i isključivali bi mogućnost dolaska takvih notifikacija. Stoga, Google je sad odlučio u potpunosti spriječiti pristup iz pozadine kako bi zaštita korisnika bila na razini.

Naime, tableti i pametni telefoni nemaju ono što i računala, jednostavnu notifikaciju u vidu upaljenog svjetla kad je kamera pokrenuta. Na taj način se zna ako netko, a ne korisnik, ima pristup kameri. Takav jednostavni način pametni telefoni i tableti ne mogu imati, same notifikacije su preagresivne i zato se ovo rješenje blokiranja pristupa čini nekako najidealnijim, posebno ako govorimo o sigurnosti.

Naravno, neke ugledne aplikacije koje ovise o pristupu kameri mogle bi imati problema pa će se i to riješiti. Svaka od njih bit će na posebnoj listi provjerenih te će samim time imati ovlasti koje im trebaju da bi radile onako kako trebaju. Znači, mislilo se ovaj put na sve detalje i sad trebamo u praksi vidjeti kako to izgleda. A za to ćemo se trebati strpiti još tri mjeseca.