Android One program ispod očekivanja

Android One program ispod očekivanja

Google je želio postići s Android One bolju i veću kontrolu nad uređajima koji su namijenjeni za tržišta u nastajanju, no prema najnovijim informacijama ovaj projekt je jednostavno zapeo. To je jedna vrsta Nexus programa za low-cost uređaje, a cijeli projekt je najavljen u lipnju 2014. godine na Google I/O događaju.

Tri mjeseca kasnije, projekt je lansiran u Indiji, a Karbonn, Micromax i Spice su bili prvi OEM koji su objavili Android One telefone. Kasnije su im se pridružili poznatiji brendovi kao što su Acer, Asus, HTC, Lenovo i Panasonic.

Prošlo je više od šest mjeseci od kada je program uvedena i za sada nema vijesti ili informacija u vezi odluke za dodatnim hardverom za Android One, a prema istraživanju tvrtke CCS Insight, čini se kako je program „u zastoju“.

Ova inicijativa se proširila i na druge zemlje poput Bangladeša, Indonezije, Nepala, Pakistana, Filipina i Šri Lanke, no jednostavno je učinak Android One preslab. Danas je sve više uređaja u cjenovnom rangu koji uključuje 100 dolara, dok je to prije bilo nezamislivo.

Zanimljivo je kako su oni uređaji koji su imali Windows Phone kao operativni sustav bili vrlo uspješni na tržištima u nastajanju, ponajviše zbog fluidnosti OS-a.