Android Marshmallow na slabašnih 18,7 posto, Nougata niti nema

Android Marshmallow na slabašnih 18,7 posto, Nougata niti nema
Google

Google i ne može biti previše zadovoljan rezultatima prilagodbe korisnika na njihov pretposljednji operativni sustav jer s početkom rujna bilježe njih tek 18,7 posto na Marshmallow 6.0. To je rast od 5,4 posto u odnosu na situaciju otprije dva mjeseca. Ali, problematično je što Android 7.0 Nougat nije u statistikama i vjerojatno će imati spor start kao i Marshmallow.

Ipak, zahvaljujući Samsungu i njihovim premium modelima situacija će se ponešto ubrzat. Naravno, nemali dio posla obavit će u tom južnokorejskom gigantu brzom implementacijom Nougata i na starije modele. Ali, ne treba ništa oduzeti LG-u čiji je V20 prvi uređaj s Nougatom, kao ni Sonyju koji čini isto što i Samsung. A čine to i HTC, Huawei ili Lenovo. Sve to je još uvijek daleko od onoga što ima Apple, ali i Microsoft sa svojim Windows 10 operativnim sustavom po pitanju implementacije.

Što se ostalih verzija Android operativnog sustava tiče, situacija nije toliko različita nego s početkom srpnja. Pa tako Lollipop 5.0 i 5.1 imaju zajedno 35 posto (13,1 posto i 21,9 posto), što je pad od 0,1 posto u odnosu na 60 dana ranije. Donedavno nedodirljivi KitKat 4.4 ima 27,7 posto i to je pad od 2,4 posto u odnosu na srpanj. Svejedno, pojedinačno je još najrasprostranjeniji operativni sustav na svijetu.

Također, nisu samo ove tri verzije prisutne u izvješćima, daleko od toga. Jelly Bean 4.1, 4.2 i 4.3 ima 15,6 posto u odnosu na 17,9 posto prije dva mjeseca. Ice Cream Sandwich 4.0.3 i 4.0.4 je na 1,4 posto u odnosu na 1,7 posto prije 60 dana, Gingerbread bilježi 1,5 posto u odnosu na 1,9 posto u srpnju i Froyo je još uvijek na 0,1 posto, baš kao i posljednjih 18 mjeseci. Zanimljivo, za Froyo još postoji i aplikacijsko sučelje, čak osam rješenja. Primjerice, KitKat ih ima 19, Lollipop 22 i Marshmallow 23. Dakle, netko i dalje ima određene koristi od operativnog sustava puštenog na tržište u svibnju 2010. godine.

Ukratko, promjene idu na bolje, u proteklih mjesec dana drži se konstanta, a s dolaskom svih novih premium mobilnih uređaja i bolje suradnje proizvođača i operatera s Googleom sigurno će se još pokoji korisnik pronaći među onima čije uređaje pogoni podosta revolucionarni Marshmallow.

Uz sve, ne treba zaboraviti da se Android operativni sustav koristi u mnogim siromašnim i slabije razvijenim zemljama pa novije verzije tog operativnog sustava jednostavno nisu moguće zato što stariji i jeftiniji uređaji ne mogu zadovoljiti potrebe koje novije verzije Androida traže. No raduje sve u Googleu što u svijetu postoji oko 1,8 milijardi Android korisnika, a zajedno čine oko 85 posto tržišta.