Android i dalje uvjerljivo vodi u tržišnom udjelu ispred iOS-a

Android i dalje uvjerljivo vodi u tržišnom udjelu ispred iOS-a
Ilustracija

Apple je imao sjajnu blagdansku sezonu u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Isporučili su na ta dva tržišta 6,4 i 9,1 posto više iPhonea nego u istom razdoblju prije godinu dana. U brojkama to je 43,5 milijuna i 48,3 milijuna pametnih telefona. Ali, sve to narušava situacija na druga dva tržišta - njemačkom i kineskom.

Dok je u Njemačkoj isporučeno 20,6 milijuna iPhonea od studenog pa do 31. prosinca, što je 3,2 posto slabije nego godinu ranije, u Kini ih je pak isporučeno svega 19,9 milijuna i to je 5,4 posto slabiji rezultat nego lani. Stoga, Apple nema previše razloga za slavlje na globalnoj razini jer dva potentna tržišta propustila su napraviti značajniji iskorak u trenucima kad su najnoviji iPhone modeli još bili "vrući".

Što se pak Androida tiče, i dalje uvjerljivo vodi i bez obzira na takve brojke za Apple, uspjeli su ih potući. Jer, dok od 1. studenog pa do 31. prosinca u SAD-u bilježe 55,3 milijuna isporuka (pad od 5,1 posto), a u Velikoj Britaniji 49,6 milijuna (pad od 1,9 posto), u Njemačkoj bilježe rast od 6,5 posto (76,3 milijuna isporuka) i Kini rast od 7,2 posto (79,9 milijuna isporuka).

Nije ni to sve zbog čega Apple treba biti zabrinut. Glavni konkurent Samsung je u blagdansko vrijeme na ova četiri tržišta zabilježio 29 posto svih prodaja zahvaljujući Galaxy S7 i S7 Edge. Apple je pak s iPhone 7, 7 Plus i 6S zabilježio 31 posto. Dakle, uređaji koji su u tom trenutku bili devet i deset mjeseci na tržištu uspjeli su se nametnuti i ne samo pomoći Androidu da učvrsti dominaciju već i Samsungu da bezbolnije završi tešku 2016., u kojoj se pamti isključivo "eksplozivni" Galaxy Note 7.

Na samom kraju, Microsoft nema zašto slaviti niti se čemu nadati u bližoj budućnosti. Njihovi Windows mobilni uređaji svugdje su zabilježili pad i dok su u Njemačkoj isporučili 2,7 milijuna pametnih telefona (pad od 2,4 posto) u Velikoj Britaniji su bili na 2,1 milijun (pad od sedam posto). Poražavajuće je u SAD-u gdje su bili na 800 tisuća isporuka (pad od 1,5 posto) i u Kini na svega stotinu tisuća isporuka (pad od 1,5 posto).