Android fragmentacija: Marshmallow na 1.2%, Lollipop se vrti na 34% uređaja

Android fragmentacija: Marshmallow na 1.2%, Lollipop se vrti na 34% uređaja

Google svakog mjeseca u izvješću navodi koliko koja verzija Android operativnog sustava ima udio na tržištu i još uvijek, nažalost po njih, vodi KitKat 4.4 s 35,5 posto. No Lollipop 5.0 i 5.1 je doživio nešto snažniji rast i trenutno je na 34,1 posto dok je prošli mjesec bio na 32,6 posto.

Ujedno, KitKat je pao za 0,6 posto, što i nije mnogo, ali možda će se do veljače situacija promijeniti u korist Lollipopa. Razloga za slavlje ipak nema, Marshmallow je već skoro četiri mjeseca prisutan na tržištu i još uvijek je na 1,2 posto, no poticajno je što se posljednja dva mjeseca nalazio na 0,7 posto. Nažalost, dokaz je to da se proizvođači u vrijeme blagdana i nisu baš pomaknuli s "mrtve točke", koliko god rast bio pozitivan.

Nisu samo ove tri verzije najraširenijeg operativnog sustava prisutne u izvješćima, daleko od toga. Jelly Bean 4.1, 4.2 i 4.3 ima 23,9 posto u odnosu na 24,7 posto prošlog mjeseca. Ice Cream Sandwich 4.0.3 i 4.0.4 je na 2,5 posto u odnosu na 2,7 posto prije 30 dana, Gingerbread bilježi 2,7 posto u odnosu na tri posto i Froyo je na 0,1 posto u odnosu na 0,2 posto prije 30 dana. Zanimljivo, za Froyo još postoji i aplikacijsko sučelje, čak osam rješenja. Primjerice, KitKat ih ima 19, Lollipop 22 i Marshmallow 23. Dakle, netko i dalje ima određene koristi od operativnog sustava puštenog na tržište u svibnju 2010. godine.

Ukratko, promjene idu na bolje, ali i dalje vrlo sporo te će se sigurno sve promijeniti kad iznimno populrni KitKat izgubi dominaciju. Lollipop nije tako krenuo i prelazak na Marshmallow sigurno će biti nešto lakši. Vjerojatno su u Googleu na to navikli, nema tu pomoći s obzirom na fragmentaciju koja je s jedne strane prednost, s druge nije.

Također, Android se koristi u mnogim siromašnim i slabije razvijenim zemljama pa novije verzije tog operativnog sustava jednostavno nisu moguće jer stariji i jeftiniji uređaji ne mogu zadovoljiti potrebe koje novije verzije Androida traže.