Android Auto najveća je promjena u auto industriji u posljednjih nekoliko godina

Android Auto najveća je promjena u auto industriji u posljednjih nekoliko godina

Automobilska industrija dugo vremena je odolijevala Googleu i Appleu s implementacijom njihova Android Auta, odnosno Apple Carplaya, ali popustili su i krenuli su opsežnu suradnju te se na kraju cijele priče može reći da je upravo Android Auto najveće dostignuće automobilske industrije u posljednjih nekoliko godina!

Iako Apple ima svog snaćnog aduta u rukavu, Google je napravio mnogo više i mnogo bolje zahvaljujući ipak mnogo boljem mapiranju i stručnosti koju ima na ovom području tehnologije. To je tako jer ne može biti jednostavniji nego što jest, a to svakako vrijedi i za Apple Carplay. Samo putem USB priključka spojite vaš pametni telefon, phablet ili tablet na automobil i to je to, otvaraju vam se potpuno nove i zanimljive mogućnosti. Zato Android Auto i jest tako raširen.

Dokazuju to automobilski sajmovi u Detroitu, Chicagu, New Yorku i Los Angelesu, gdje se Android Auto nalazio praktički pa svugdje. Dakle, bio je sastavni dio marki kao Chevy, GMC, Buick, Audi, Volkswagen, Volvo i Hyundai. Svakako će biti sastavni dio automobila i u 2016. godina, a moći će se vidjeti i na drugim većim sajmovima diljem Sjedinjenih Američkih Država i cijelog svijeta.

Najbolje od svega je što Google ima mnogo toga za napraviti kako bi poboljšao dodatno Android Auto. Jer, ovo je tek početak i sve je krenulo sjajno, korisnici su više nego zadovoljni. Iako postoji samo 35 aplikacija.

Google se odlučio na tako malo aplikacija za Android Auto zbog brige o sigurnosti. Tu neće biti toliko slobode i otvorenosti, svi developeri moraju pomno paziti na zadani template. Jer, ne mislis se ovdje na sigurnost korisnika u smislu odbijanja cyber kriminala, tu se misli na sigurnost u prometu. Aplikacije moraju biti izvedene na način da korisnik što manje odvraća pogled s ceste i ne ugrožava svoj, ali i tuđe živote.

Nije to Googleov hir, proizvođači automobila jasno inzistiraju na takvoj postavci cijele situacije. Svjesni su da i najmanja greška u koraku može značiti katastrofu u komercijalnom smislu, ali i po pitanju ugleda kompanije. Google se pak ne želi nametati već pedantno udovoljava svim zahtjevima jer automobilska industrija je zatvorena, ne žele da im se Google previše petlja oko automobila i načina na koji funkcioniraju. Zato sve mora biti bez greške, na zadovoljstvo svih.

Da nije tako, ne bi uostalom za 2016. godinu toliko njih najavilo Android Auto u vozilima. Bit će zanimljivo vidjeti kako to sve funkcionira!