Android 5.0 Lollipop trenutno na samo 1,6 posto Android uređaja

Android 5.0 Lollipop trenutno na samo 1,6 posto Android uređaja
Google

Android 5.0 Lollipop trebao bi biti veliki korak naprijed za sve uređaje koje taj operativni sustav pokreće, ali trenutno još nije baš raširen diljem svijeta pa ga od milijardu i 40 milijuna Android uređaja koristi svega 1,6 posto korisnika.

To je solidnih 16,64 milijuna uređaja i sigurno nije brojka koju treba zanemarivati. I to je odličan rezultat jer još do prije nešto više od mjesec dana, udio je bio 0,1 posto! Naime, podcijenili su svoj Nexus 6 uređaj, koji je prvi stigao s Lollipopom jer to je Googleova politika. Testiraju operativni sustav nekoliko mjeseci na svom novom uređaju i onda naprave sljedeći korak. Ali, ovaj put su pogriješili jer Nexus 6 je tražen, konstantno nedostaje u ponudi pa ljudi odustaju kod kupovine.

Uz sve to, pojavile su se brojne kritike na račun Lollipopa, a bile su istinite. Notifikacije nisu radile kako treba, alarm također, ali i neki drugi zvukovi i obično paljenje i gašenje uređaja. To se ispravilo s 5.1 inačicom i sad je to operativni sustav koji nudi mnogo. No tko zna kad će "mnogo" imati značenje i za udio na tržištu, gdje još uvijek dominira stariji KitKat 4.4.4.

Ali to se očito mijenja na bolje i Lollipop nalazi svoju publiku i imat će je još više sljedećih mjeseci, kad se pojave premium uređaji od strane Sonyja, HTC-a, LG-a, Samsunga...

Također, treba spomenuti da je KitKat 4.4 i dalje najprisutniji s 39,7 posto udjela na tržištu, Jelly Bean 4.1.x ima 18,4 posto, Jelly Bean 4.2.x ima 19,8 posto. A ispred Lollipopa su i Gingerbread 2.3.3 - 2.3.7 (7,4 posto), Ice Cream Sandwich 4.0.3 - 4.0.4 (6,4 posto), kao i Jelly Bean 4.3 sa 6,3 posto.

Nažalost, iako je pomak vidljiv, nije ni izbliza dovoljan jer sporije prelaženje na nove inačice operativnog sustava znači i sporiji napredak. Zato Google i proizvođači moraju naći bolja rješenja, više komunicirati i surađivati.