Amerikanci zabrinuti da će im umjetna inteligencija oduzeti poslove

Amerikanci zabrinuti da će im umjetna inteligencija oduzeti poslove
DepositPhotos

Prema istraživanju Brookings instituta, Amerikanci su vrlo zabrinuti da će im uvođenje umjetne inteligencije smanjiti broj radnih mjesta. U spomenuto online istraživanje bilo je uključeno 1535 odraslih korisnika interneta.

U vrijeme kada se sve više tvrtki okreće umjetnoj inteligenciji, 38 posto ispitanika zabrinuto je da će ona smanjiti broj radnih mjesta dok samo njih 12 posto smatra kako će stvoriti nove poslove. Muškarci u većoj mjeri nego žene smatraju da će AI donijeti smanjenje broja radnih mjesta.

Najviše je zbog trendova zabrinuta skupina ispitanika u starosti od 25 do 34 godine. Njih samo deset posto smatra da će veća prisutnost umjetne inteligencije pozitivno utjecati na broj radnih mjesta, dok je onih koji se s tim ne slažu gotovo četiri puta više.

Premda se SAD smatraju predvodnikom po pitanju korištenja umjetne inteligencije, Amerikanci su zabrinuti da ih Kina sustiže. 21 posto istaknulo je kako smatra SAD vodećom zemljom u AI-ju, dok 15 posto ispitanika misli kako je vodeća Kina. Na pitanje kako vide omjer snaga za deset godina, 21 posto smatra da će Amerika ostati vodeća, dok 20 posto misli kako će to biti Kina.