Amerikanci upozoravaju AT&T da obustavi suradnju s Huaweijem

Amerikanci upozoravaju AT&T da obustavi suradnju s Huaweijem

Američke kompanije dobile su naputak da obustave komercijalnu suradnju s Huaweijem i operaterom China Mobile. Američka vlada time želi jače zaštititi svoje tržište od kineskih proizvoda, ali čini se kako se tamošnje tvrtke ne slažu s takvim ograničavanjem u poslovanju.

U razgovoru za Reuters dvojica pomoćnika u američkom Kongresu izjavila su kako su zakonodavci uputili oštro upozorenje AT&T-u da raskine sve vidove poslovne suradnje s Huaweijem te se protive bilo kakvim planovima da China Mobile na bilo koji način uđe na njihovo tržište. Huaweijeva uloga na tržištu ponovno je došla pod reflektore javnosti nakon što je prošlog tjedna na sajmu CES u Las Vegasu najavljeno kako će AT&T u paketima prodavati njihov najnoviji model pametnog telefona Mate 10 Pro.

China Mobile je još 2011. iskazao interes za ulazak na američko tržište, ali taj zahtjev FCC još uvijek nije riješio. Trumpova administracija želi pojačati regulativu koja bi spriječila dalji prodor kineskih tehnoloških kompanija na tržište, a niti do sada im nisu bili pretjerano skloni. Tako su 2012. sumnjičili Huawei i ZTE za špijunažu, a ZTE je prošle godine dobio i kaznu od blizu milijarde dolara za kršenje sankcija nametnutih Iranu.

Reuters je izvijestio kako neki senatori  također žele da AT&T raskine suradnju s Huaweijem u razvoju 5G mreža. Zasad dvije kompanije konkretno surađuju na području pametnih telefona koje američka tvrtka nudi putem svoje podružnice Cricket Wireless, a AT&T njihove uređaje distribuira i u Meksiku. Stoga nije potpuno jasno odnosi li se naputak za prekid svake suradnje i na to tržište.