Rat za čipove

Amerika za sada dobiva rat čipovima protiv Kine

Amerika za sada dobiva rat čipovima protiv Kine
Fotolia

Industrija poluvodiča ili čipova do 2030. bi trebala vrijediti oko bilijun američkih dolara, što je dvostruko više nego u ovom trenutku. I objašnjava "rat" između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Velesile žele primat u ovom svijetu i žestoko se bore za njega. Ali, kako Amerikanci gube bitku zbog "zakona brojeva", odlučili su isključiti najvećeg rivala iz utrke tako da mu onemoguće pristup tehnologiji za izradu čipova.

Naravno, treba imati na umu da nije sve ovo zbog pokušaja vladanja svijetom elektroničkih uređaja, već u svijetu budućnosti gdje se sve temelji na umjetnoj inteligenciji - vojni aspekt posebno. Pametno naoružanje, vozila, projektili svih vrsta... dio su onoga prema čemu ide moderna vojska. Biti drugi u tom smislu znači pratiti prvog, a Amerikanci to žele izbjeći na sve moguće načine.

Trenutno, SAD ima patente na svojoj strani, ali proizvodnja je u Kini, Indiji i općenito istočnom dijelu Azije. Južna Koreja kroz Samsung i Tajvan kroz TSMC imaju svojih aduta u rukavu, moćni su, a istovremeno i pod američkom zaštitom na državnoj razini. Otuda odgovor zašto posljednjih godinu dana američka politika toliko pozornosti pridaje Tajvanu, čiji teritorij prisvaja upravo Kina.

Predsjednik Donald Trump zaoštrio je politiku prema Kini i to se moglo vidjeti s Huaweijem, temelje je postavio njegov prethodnik Barack Obama, a njegov nasljednik Joe Biden trudi se potpuno onemogućiti Kinezima pristup tehnologiji potrebnoj za izradu čipova.

To se čini na način da je američkim kompanijama i pojedincima zabranjeno podržavati razvoj ili proizvodnju čipova u Kini. Ujedno, svojevrsne ucjene se nameću i američkim partnerima u ovoj industriji pa i oni zaziru od prisnije suradnje s Kinom.

Nažalost, posljedica sukoba dviju zemalja utječe na globalnu ekonomiju jer restrikcije koje kao žrtve imaju druge zemlje slabije ekonomije ili motiva za vojnu i općenitu nadmoć. I što slijedi?

Kina je najavila udvostručenje investicija za razvoj i proizvodnju čipova, Amerikanci istovremeno povećavaju napore za njeno isključenje s tržišta i sve to izazivat će još potresa. Dok netko napokon ne odustane od težnje postati najmoćniji. Zasad se izglednije čini da će to biti Kina...