AlphaGo porazio najboljeg svjetskog igrača igre Go

AlphaGo porazio najboljeg svjetskog igrača igre Go
Fotolia

Google je napravio novi pomak po pitanju umjetne inteligencije jer njegov AlphaGo uspio je pobijediti prvaka svijeta u igri Go. Riječ je o Ke Jie, koji će imati još dvije prilike da „spasi čast čovječanstva“. Jer, još se dva dvoboja imaju za igrati.

„Niti jedan ljudski protivnik ne bi uspio napraviti kombinacije koje je napravio AlphaGo, uistinu sam ostao iznenađen i ovo je sjajno“, kazao je Jie.

Ne čude njegove riječi jer mnogo puta su razne kompanije smatrale da u igri koja nudi uistinu mnogo kombinacija poteza (10 na 48!) imaju šanse sa svojom umjetnom inteligencijom. Ili, bolje rečeno, onime što su smatrale umjetnom inteligencijom. Jer, do AlphaGo, stroj ne bi razmišljao nego bi kalkulirao i automatski vukao već postojeće poteze. AlphaGo je smislio neke svoje, prilagodio se trenutku i iznenadio svjetskog prvaka.

Na kraju je Googleov ponos slavio za 0,5 bodova, ali to nije konkretan indikator uvjerljivosti pobjede jer AlphaGo je programiran osigurati pobjedu, a ne omalovažiti protivnika. Naravno, ni ne zna se bi li ga uspio omalovažiti, samo se zna da će stati kad osigura pobjedu pa to može doći tijesno ili može biti potencijalno uvjerljivo.

Ipak, više od same pobjede zanimljivo je da se AlphaGo uspio othrvati napadima koji su stigli iz njegove "bilježnice". Naime, na taj način Jie je htio iznenaditi AI, a na kraju je sam ostao iznenađen jer pred sobom je dobio poteze koje nije vidio. Ili ih je viđao rijetko pa se nije uspio snaći na adekvatan način.

Ono što je također zanimljivo jest da AlphaGo ne gleda kako osvojiti što više teritorija nego kako maksimizirati učinak sa svakim "kamenom" koji pomiče. I to je razlika, ljudi razmišljaju šire, AlphaGo "razmišlja" uz više seciranja i ima sposobnost svakom "kamenu" dati ulogu, što mu daje enormnu prednost.

Ali, vidjet ćemo može li u naredna dva dvoboja Jie ipak uspjeti pobijediti!