Algebra pokreće istovremeni MBA i stručni diplomski studij

Algebra pokreće istovremeni MBA i stručni diplomski studij
Dražen Tomić

Visoko učilište Algebra objavljuje stratešku integraciju institucije International Graduate Business School (IgBS) koju je 2004. godine osnovao Ekonomski institut Zagreb uz inicijalnu pomoć američke vlade. Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je kontinuitet provođenja MBA programa, ali uz poseban naglasak na obnovljeni program prilagođen poslovanju u digitalnoj ekonomiji.

Cijena studija je 6 tisuća eura za studente s manje iskustva i za studiranje pod tjednom, dok će za studente s poslovnim iskustvom i one za koje će studij biti vikendima cijena će biti 8750 eura.

Novi, akreditirani program nastao je na temeljima eLeadership preporuka Europske komisije te iskustva nastavnika Sveučilišta Indiana, Kelley School of Business i predavača Visokog učilišta Algebra. Procjenjuje se da će do 2020. u EU nedostajati oko 200.000 poslovno-tehnoloških profesionalaca s odgovarajućim kvalifikacijama. MBA programi namijenjeni su studentima koji žele tijekom jednog programa steći diplomu stručnog specijalista eVođenja tj. poslovnog upravljanja. Nositelji kolegija pridružit će se dvadesetak vrhunskih akreditiranih profesora s Kelley School of Business sa Sveučilišta u Indiani.

Visoko učilište Algebra od ove jeseni u svoj sustav pripaja International Graduate Business School Zagreb (IgBS) te uvodi diplomske MBA studije eLeadershipa (hrv. eVođenje) koji će kombinirati stjecanje poslovnih vještina i primjenu suvremenih tehnologija u poslovanju. IgBS studiji u Hrvatskoj se provode od 2004. godine, u suradnji IGBS-a i Kelley School of Business, University of Indiana (SAD), no pripajanjem IgBS-a Visokom učilištu Algebra napravljena je potpuna revizija cjelokupnog programa te je on osuvremenjen i usklađen s aktualnim potrebama digitalne ekonomije. Modernizacija programa napravljena je upravo u suradnji sa spomenutom poslovnom školom Sveučilišta u Indiani, pri čemu valja naglasiti da Kelley School of Business po Bloombergovom rangiranju spada u "Top 5" američkih poslovnih škola.

Dvogodišnji diplomski eLeadership MBA studiji na Visokom učilištu Algebra namijenjeni su polaznicima koji već imaju karijeru i žele napredovati kroz stjecanje novih znanja iz ovog područja s jedne, ali po prvi puta, otvara i mogućnost hrvatskim prvostupnicima 3-godišnjih poslovnih studija da kroz ovakav MBA program steknu i diplomu stručnog specijalista. I jednima i drugima dovršetkom ovakvog MBA studija otvaraju se vrata prema pozicijama poslovnih lidera na kojima će se do 2020. u Europskoj uniji stvoriti više od 200 tisuća radnih mjesta za tzv. eLeadere - menadžere u digitalnoj ekonomiji.

"Jedan od glavnih izazova koji se pojavljuju u svim strategijama Europske unije jest upravo kako popuniti nedostatak u pogledu akademski obrazovanih profesionalaca koji posjeduju poslovne vještine pomoću kojih mogu razvijati poslovanje, ali istovremeno u poslovnim procesima znaju primijeniti suvremenu tehnologiju, disruptivne modele razmišljanja i poslovanja, te poticati svoju okolinu na inovativnost. Razvojem novih programa koje ćemo provoditi u sklopu IgBS-a, a uz pomoć američkih profesora, želimo pomoći poslovnim ljudima da lakše transformiraju svoje poslovanje u uvjetima digitalne ekonomije odnosno, ukoliko se upuštaju u poslovne poduhvate, da ih temelje na disruptivnim modelima poslovanja", naglasio je mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

Specifičnost novih MBA programa koje će provoditi Visoko učilište Algebra i IgBS, uz potporu Kelley School of Business, leži u činjenici da je Visoko učilište Algebra prva hrvatska visokoškolska institucija koja je uspješno provela izbor u zvanje osamnaest vrhunskih američkih nastavnika, koji ujedno redovno stječu iskustva kao konzultanti na projektima u gospodarstvu, a koji će redovito držati predavanja iz pojedinih kolegija na ovim MBA studijima. Međunarodno povjerenstvo hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje provelo je evaluaciju i akreditaciju ovih programa kao diplomskog studija te će po njihovom završetku polaznici stjecati 120 ECTS bodova i diplomu magistarske razine.

"Budući eLeaderi, što je termin koji ćemo sve češće čuti, osim poslovnih znanja vezanih uz vođenje tvrtki morat će imati i čvrsta, vertikalna znanja iz digitalnih područja, odnosno moraju dobro razumjeti i tehnološke aspekte informacijskih tehnologija i njihovu poslovnu primjenu. IgBS je sada dio Visokog učilišta Algebra a MBA programi koje smo razvili predstavljaju jedinstven spoj naprednog kurikuluma, programa koji će predavati i američki profesori, lokalnih znanja koje pružaju najbolji hrvatski stručnjaci te prilike za sjajan networking unutar MBA zajednice u Hrvatskoj. eLeadership ključna je komponenta Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije za koje se procjenjuje da bi mogla gospodarstvu donositi i 415 milijardi eura godišnje - samim time, vladat će velika potražnja za ovim profesionalcima", naglasio je doc. dr. sc. Robert Kopal, prodekan za istraživanja i razvoj Visokog učilišta Algebra.

Tijekom dvije godine studija, polaznici MBA programa slušat će i polagati ukupno 18 kolegija, od kojih je polovica iz područja poslovnog upravljanja (menadžmenta), a polovica iz područja digitalnog upravljanja, odnosno eLeadershipa. Neki od kolegija koji su upravo vezani uz eVođenje su upravljanje informacijskim sustavima u modernim organizacijama, strateško upravljanje u području tehnologije i inovacija, upravljanje rizicima i sigurnošću u IT-u, upravljanje IT uslugama i razvoj novih proizvoda.

U Europskoj uniji trenutačno postoji 56 studijskih programa koji zadovoljavaju kriterije obrazovanja digitalnih lidera, eLeadera, koji uključuju strateško vođenje, razumijevanje digitalnih tehnologija i razumijevanje poslovanja - od čega su tri magisterija za rukovoditelje i samo 4 MBA programa.