Algebra osnovala Zavod za kvalitetu obrazovanja

Algebra osnovala Zavod za kvalitetu obrazovanja
Algebra

Konferencija „Izvrsnost u obrazovanju“ održana je u Zagrebu u organizaciji novoosnovanog Zavoda za kvalitetu obrazovanja koji počinje djelovati u sklopu vodeće privatne obrazovne organizacije u Hrvatskoj - Algebre. Na prvu konferenciju ove tematike odazvalo se više od 200 ravnateljica i ravnatelja osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske.

Konferencija je organizirana s ciljem predstavljanja uspješnih obrazovnih praksi europskih zemalja i njihove usporedbe s obrazovanjem u Hrvatskoj, kako bi prepoznali dobre prakse upravljanja obrazovnom institucijom, razvoj ljudskih resursa u organizaciji, brendiranje i promociju obrazovnih organizacija, utjecaj obrazovanja na gospodarstvo i drugo. Predstavljeni su aktualni trendovi te je razmotrena i disproporcija obrazovne ponude i želja odnosno potreba poslodavaca za kadrovima. Analiza postojećeg stanja u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, prikazana na konferenciji, identificirala je snage i izazove s kojima se danas susreće hrvatski obrazovni sustav.

"Obrazovanje izravno utječe na razvoj društva i kvalitetu života svake nacije. Moramo nastaviti raditi na viziji budućeg sustava te ambiciozno graditi konkurentno obrazovanje, što uključuje i nastavak implementacije reformi. No, moramo biti spremni i na provedbu brojnih drugih promjena koje će obrazovanje učiniti konkurentnijim. Nažalost, kao društvo smo pokazali da u zadnjih petnaestak godina nismo uspjeli provesti značajnije promjene. Kako vjerujem da previše vremena za promjene nemamo, moramo biti spremni i na strategiju stalnih malih promjena koje kreću iz samih škola, naglasio je dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković.

Na konferenciji se stoga razgovaralo o mogućim unapređenjima rada pojedinih škola, ali i načinu na koji ravnatelji već danas mogu svoju školu učiniti privlačnom budućim učenicima, i roditeljima, kako ostvariti suradnju s gospodarstvom, kako dodatnim aktivnostima utjecati na kvalitetu škole, kako primjenjivati tehnike upravljanja ljudskim potencijalima i sl. Sudionici konferencije imali su priliku čuti i kako voditi timove u razdoblju prilagodbe, koje marketinške alate koristiti u stvaranju branda i kulture vlastite škole i kako istaknuti svoje prednosti s ciljem izgradnja povjerenja učenika i roditelja, ali i kako repozicionirati školu u lokalnoj zajednici.