Aktivirajte Godmode u Windows 10

Aktivirajte Godmode u Windows 10
Antonio Jularić

Microsoft je Windows 10 operativni sustav učinio podosta jednostavnim, ali jedna nepotrebna komplikacija ipak se “uvukla“. Riječ je o razdvojenom Settings i Control Panel izborniku, od kojih svaki sadrži svoje zasebne mogućnosti i kontrole. Iskusnim i manje iskusnim korisnicima to je pomalo zbunjujuće, ali rješenje postoji i zove GodMode (hrv., božji način).

Osnovna funkcija koju nudi jest spajanje svega na jednom mjestu, a postoji još od Windows 7. Najbolje od svega jest što lako svaki korisnik može postaviti u GodMode ono što želi, od sata i kalendara do čišćenja diska. Tako nešto može biti vrlo korisno, a iz nekog razloga nije previše rašireno, kao da Microsoft to želi iz nekog razloga sakriti.

Pa da biste namjestili GodMode prvo se pobrinite da ste na administratorskom računu, potom kliknite desnim gumbom miša na desktopu, potom kliknite na New i na kraju Folder. Nakon toga kopirajte ovo kao ime za taj novi folder: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Morate kopirati apsolutno sve da bi radilo.

I to je to, folder će se "pretvoriti" u control panel ikonicu i otvara se kao sve drugo, klikom mišem. Nakon što se otvori sve je jasnije i vodi korisnika, od administrativnih alata do firewalla, lijepo je posloženo, pregledno.

Idealno je ovo rješenja za sve koji vole imati stvari na jednom mjestu i ne vole nepotrebne komplikacije, koje Microsoft zna često uvrštavati u svoje proizvode, valjda kako bi ugodio novim i starim korisnicima. Sreća je da postoje rješenja koja zaobilaze sve to.

Posebno u ovim trenucima kad se "desetka" nalazi na oko 550 milijuna uređaja diljem svijeta i polako postaje najrašireniji operativni sustav na tržištu, koji Microsoftu daje mnogo slobode i mogućnosti u ruke.