Agrokor i Adris kupuju Optimu Telekom i Tele 2 za gotovo milijardu kuna

Agrokor i Adris kupuju Optimu Telekom i Tele 2 za gotovo milijardu kuna
Fotolia (ilustracija)

Uskrsni blagdani bili su idealni da se pokuša sakriti jedna od najvećih transakcija na domaćem ICT tržištu, a to je dogovor Zagrebačke banke i Agrokora i Adrisa o prodaji najavljenog najvećeg pojedinačnog udjela u Optima Telekomu. Pritom, pouzdani izvori ističu kako će i HT radi tržišnog natjecanja prodati svoj udjel Agrokoru i Adrisu, te u konačnici će to biti najveća transakcija na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu jer bi isti dvojac trebao preuzeti i Tele 2 Hrvatska Tele 2 AB već dulje vrijeme želi prodati.

Izvor blizak Adrisu i Agrokoru potvrdio je kako se vrijednost transakcije procjenjuje na oko 450 milijuna kuna za Optimu Telekom odnosno oko 75 posto udjela, te oko  550 milijuna kuna za Tele 2 pod uvjetom da Tele 2 AB pristane platiti željenu koncesiju za LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije.

Na izravne upite u obje kompanije, i iz Agrokor i iz Adrisa nam je poručeno da nikakve špekulacije na tržištu ne žele komentirati, no nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti ovakve navode našeg izvora.

Neke od analitičara koje smo upitali o značenju ovakve konsolidacije na telekomunikacijskom tržištu ističu da nije nimalo čudno što se ovo događa jer je Agrokor je kroz Quaestus odnosno Jamnicu bio u osnivačkom dijelu Metroneta, te je kroz Questus bio i vlasnik Tele 2. Podsjetimo prodajmo udjela u Tele 2 tada je Quaestus zaradio 5 milijuna eura.

 

 

* Autor nema dionice niti jedne kompanije koja se spominje u tekstu

 

** Za one koji možda nisu shvatili - tekst je prvotravanjska šala, iako na domaćem tržištu ništa nije nemoguće!