5G mobilni uređaji će preplaviti tržište mnogo brže od očekivanog

5G mobilni uređaji će preplaviti tržište mnogo brže od očekivanog
Ilustracija / Antonio Jularić

Mreže pete generacije (5G) su pred nama, i to godinu ranije no što se prognoziralo. Na Mobile World Congressu u Barceloni najavljeno je da će 5G NR (5G New Radio) stići na tržište već u 2019. godini! Samim time, mnogo brže od očekivanog tržište će preplaviti 5G mobilni uređaji.

„Za korisnike ove prognoze znače samo jedno, dobit će novo i poboljšano iskustvo na svojim pametnim telefonima brže no što su očekivali“, rekao je direktor marketinga u Qualcommu, Rasmus Hellberg.

Upravo je ta američka kompanija bitna u cijeloj priči jer garantiraju da će biti spremni i da će na vrijeme izbaciti na tržište čipove koji podržavaju 5G. S obzirom na povijest i uspjehe Qualcomma, tako nešto treba vjerovati i biti siguran da će se svakako dogoditi.

A u Barceloni su kazali da će na razini biti i teleoperateri, pa tako Verizon, AT&T i Deutsche Telekom obećavaju da ih neće 5G dočekati nespremne. To je vrlo bitno je infrastruktura je ta o kojoj se govori kao najvećoj prepreci postavljanja 5G kao standarda u svijetu mobilnih mreža.

Jer, može pričati o svemu, može se čak nešto i napraviti prema naprijed tijekom istraživanja, no dok infrastruktura stoji, stoji i napredak 5G mobilnih mreža. Samo, da bismo došli do 5G treba se suočiti s preprekama. Neke od njih su bazne stanice, čiju ulogu treba promijeniti. Trenutno se mobiteli i drugi uređaji spajaju na mrežu tako što stvaraju poveznice za preuzimanje i slanje podataka s obližnjom baznom postajom. Za 5G bi te bazne postaje morale postojati svakih nekoliko kilometara, a to je dosta nepraktično.

Također, 5G mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prijenos podataka.

Kako god, nakon silnih optimističnih najava iz Barcelone, čini se da 5G dolazi već za dvije godine!