Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.

Istraživanje također pokazuje da operatori dalje razvijaju svoje poslovne strategije za 5G usluge. Sada gledaju izvan segmenta potrošača i predviđaju mogućnosti u poduzetništvu i industrijskim segmentima.

U anketi 2016., 90 posto ispitanika ukazalo je na potrošače kao glavni segment u svom 5G poslovnom planiranju. Ove godine to je čak i podijeljen između tri segmenta i operatori su identificirali poslovne prilike ne samo u segmentu potrošača već i sa korisnicima poduzeća i specijaliziranim industrijama“, ističe Thomas Noren, voditelj 5G sektora koji se bavi komercijalizacijom nove tehnologije u Ericssonu.

Prema istraživanju, operatori vide kako se tržište potrošača sve više zasićuje. Kao rezultat toga, 5G sve se više okreće specifičnim područjima i to raznim industrijskim segmentima (58 posto), poslovnim korisnicima (56 posto) i potrošačima (52 posto).

Tri vodeća industrijska sektora koje su istaknuli ispitanici bili su mediji i zabava, automobilski i javni prijevoz, ali mnogi su također rangirali zdravstvenu zaštitu, kao i energiju i komunalne usluge među najatraktivnijim sektorima za primjenu 5G mreže. Većina ispitanika vjeruje da će IoT igrati važnu ulogu i da će suradnja s drugima na tržištu biti bitna.

U pogledu komercijalizacije 5G mreže, ispitanici vjeruju da će se dodatni prihod ostvariti povećanim tržišnim udjelom, migracijom pretplatnika sa 4G, povećanim cijenama za nove usluge i proširenjem na nove segmente poduzeća i industrije.

Još iz kategorije

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

20.01.2018. komentiraj

Lideri na tržištu eSIM poslužitelja za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje provedeno na globalnoj razini na temu eSIM u kontekstu međunarodnog roaminga. Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.

Telekomi složni da treba ubrzati procedure za razvoj tržišta

Telekomi složni da treba ubrzati procedure za razvoj tržišta

17.01.2018. komentiraj

Tradicionalni, HAKOM-ov ˝Dan tržišta˝, skup je kojeg ovo nacionalno regulatorno tijelo organizira jednom godišnje s ciljem daljnjeg poboljšanja poticajnog regulatornog okvira za ulaganja u osuvremenjivanje mreža elektroničkih komunikacija i uvođenje novih usluga na tržištima koja HAKOM regulira, uz istovremeno zadržavanje tržišnog natjecanja. Na ovogodišnjem skupu predstavljene su najvažnije aktivnosti na tržištima koje HAKOM regulira te ciljevi i zadatci HAKOM-a u budućem razdoblju.

Drugi otvoreni poziv za symbIoTe - Simbioza pametnih uređaja u Internetu stvari (IoT)

Drugi otvoreni poziv za symbIoTe - Simbioza pametnih uređaja u Internetu stvari (IoT)

16.01.2018. komentiraj

Kao dio programa OBZOR2020 i u okviru inicijative IoT-European Platforms Initiative (IoT-EPI), symbIoTe projekt će kroz otvorene pozive financirati tvrtke, startupe i istraživačke centre za implementaciju specifičnih programskih nadogradnji usmjerenih ka uključivanju novih IoT platformi u sustav symbIoTe koristeći otvoreni kôd i rješenja razvijena u okviru projekta.