Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.

Istraživanje također pokazuje da operatori dalje razvijaju svoje poslovne strategije za 5G usluge. Sada gledaju izvan segmenta potrošača i predviđaju mogućnosti u poduzetništvu i industrijskim segmentima.

U anketi 2016., 90 posto ispitanika ukazalo je na potrošače kao glavni segment u svom 5G poslovnom planiranju. Ove godine to je čak i podijeljen između tri segmenta i operatori su identificirali poslovne prilike ne samo u segmentu potrošača već i sa korisnicima poduzeća i specijaliziranim industrijama“, ističe Thomas Noren, voditelj 5G sektora koji se bavi komercijalizacijom nove tehnologije u Ericssonu.

Prema istraživanju, operatori vide kako se tržište potrošača sve više zasićuje. Kao rezultat toga, 5G sve se više okreće specifičnim područjima i to raznim industrijskim segmentima (58 posto), poslovnim korisnicima (56 posto) i potrošačima (52 posto).

Tri vodeća industrijska sektora koje su istaknuli ispitanici bili su mediji i zabava, automobilski i javni prijevoz, ali mnogi su također rangirali zdravstvenu zaštitu, kao i energiju i komunalne usluge među najatraktivnijim sektorima za primjenu 5G mreže. Većina ispitanika vjeruje da će IoT igrati važnu ulogu i da će suradnja s drugima na tržištu biti bitna.

U pogledu komercijalizacije 5G mreže, ispitanici vjeruju da će se dodatni prihod ostvariti povećanim tržišnim udjelom, migracijom pretplatnika sa 4G, povećanim cijenama za nove usluge i proširenjem na nove segmente poduzeća i industrije.

Još iz kategorije

Tele2 očekuje brzu realizaciju nacionalnog programa širenja brzog Internet

Tele2 očekuje brzu realizaciju nacionalnog programa širenja brzog Internet

22.04.2018. komentiraj

Iz trećeg po veličini domaćeg mobilnog telekoma Tele2 ističu kako pozdravljaju odluku Vlade Republike Hrvatske o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture budući da smo i sami u više navrata upozoravali i apelirali na važnost ovog programa. U narednom razdoblju naglasak treba biti na ubrzanje implementacije odluke Vlade kako bi se predmetna infrastruktura izgradila i dala u komercijalno korištenje u što je moguće kraćem roku.

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.