Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.

Istraživanje također pokazuje da operatori dalje razvijaju svoje poslovne strategije za 5G usluge. Sada gledaju izvan segmenta potrošača i predviđaju mogućnosti u poduzetništvu i industrijskim segmentima.

U anketi 2016., 90 posto ispitanika ukazalo je na potrošače kao glavni segment u svom 5G poslovnom planiranju. Ove godine to je čak i podijeljen između tri segmenta i operatori su identificirali poslovne prilike ne samo u segmentu potrošača već i sa korisnicima poduzeća i specijaliziranim industrijama“, ističe Thomas Noren, voditelj 5G sektora koji se bavi komercijalizacijom nove tehnologije u Ericssonu.

Prema istraživanju, operatori vide kako se tržište potrošača sve više zasićuje. Kao rezultat toga, 5G sve se više okreće specifičnim područjima i to raznim industrijskim segmentima (58 posto), poslovnim korisnicima (56 posto) i potrošačima (52 posto).

Tri vodeća industrijska sektora koje su istaknuli ispitanici bili su mediji i zabava, automobilski i javni prijevoz, ali mnogi su također rangirali zdravstvenu zaštitu, kao i energiju i komunalne usluge među najatraktivnijim sektorima za primjenu 5G mreže. Većina ispitanika vjeruje da će IoT igrati važnu ulogu i da će suradnja s drugima na tržištu biti bitna.

U pogledu komercijalizacije 5G mreže, ispitanici vjeruju da će se dodatni prihod ostvariti povećanim tržišnim udjelom, migracijom pretplatnika sa 4G, povećanim cijenama za nove usluge i proširenjem na nove segmente poduzeća i industrije.

Još iz kategorije

Telefónica Chile odabrala Ericsson za razvoj jezgrene mreže

Telefónica Chile odabrala Ericsson za razvoj jezgrene mreže

15.11.2017. komentiraj

Telefónica Chile, najveći mobilni operator i pružatelj internetskih usluga u Čileu odabrao je Ericsson za potpunu virtualizaciju svoje jezgrene mreže. U potpunosti virtualizirana jezgrena mreža operatoru će omogućiti bržu ponudu inovativnih proizvoda i usluga na tržištu povezanih s korisničkim slučajevima iz područja 5G i Interneta stvari (Internet of Things - IoT).

HT već ima više od 100 tisuća Magenta 1 korisnika

HT već ima više od 100 tisuća Magenta 1 korisnika

14.11.2017. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom pohvalio se s više od 100 tisuća korisnika njihovih Magenta 1 usluga. Miljenko Čelić iz Brela koji je u T-Centru u Makarskoj ugovorio uslugu obradovan je posebnom nagradom – televizorom Samsung UHD 55" i igraćom konzolom PlayStation 4 te igrom Gran Turismo Sport, ističu iz HT-a.

Dobri poslovni rezultati Deutsche Telekoma usprkos propalom spajanju T-Mobile US sa Sprintom

Dobri poslovni rezultati Deutsche Telekoma usprkos propalom spajanju T-Mobile US sa Sprintom

10.11.2017. komentiraj

Kompanija Deutsche Telekom AG nije uspjela svoj plan spajanja sa Sprintom na području Sjedinjenih Američkih Država, ali panika investitora svejedno je izostala pa su dionice umjesto pada zabilježile rast od 1,7 posto. Razlog za to jest što su se prognoze poslovanja pokazale točnima pa razloga za pesimizam nema.