Padaju prihodi od fiksne i mobilne telefonije, raste prihod od širokopojasnog pristupa internetu

Padaju prihodi od fiksne i mobilne telefonije, raste prihod od širokopojasnog pristupa internetu

Foto: Fotolia

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pokazuju pad prihoda i u segmentu fiksne i mobilne telefonije. U fiksnoj telefoniji u trećem ovogodišnjem kvartalu ostvareno je 399,52 milijuna kuna uz pad od 12,22 posto na godišnjoj razini, odnosno 2,22 posto u odnosu na prethodni kvartal. U segmentu mobilne telefonije pad je nešto manji na godišnjoj razini i iznosi 6,62 posto uz ostvarene prihode od 1,154 milijarde kuna. Na kvartalnoj razini treći je kvartal bolji od prethodnog za 9,06 posto.

Međutim za domaće telekom operatere nije sve tako crno jer su prihodi od širokopojasnog pristupa internetu porasli i to za 26,43 posto na godišnjoj razini, odnosno 20,67 posto na kvartalnoj i dosegnuto je 1,249 milijardi kuna ukupnih prihoda. Pritom ako se pogleda segment nepokretne mreže on sporo raste i to za 5,67 posto na godišnjoj razini, odnosno svega 1,87 posto na kvartalnoj razini. U ovome segmentu prihodi su dosegnuli 486,68 milijuna kuna.

U mobilnom širokopojasnom pristupu internetu ostvareno je 762,717 milijuna kuna uz rast od čak 44,54 posto na godišnjoj razini odnosno kada se pogleda kvartali rast riječ je o 36,79 posto.

Još iz kategorije

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

09.12.2017. komentiraj

Jedna od najatraktivnijih lokacija ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, tunel Grič, od sada je pokrivena Vipnetovom superbrzom 4G mrežom. Brojni posjetitelji tako će svoje adventske doživljaje iz tunela moći dijeliti u realnom vremenu sa svojim najdražima zahvaljujući 4G mreži, uz nesmetano surfanje i uspostavljanje telefonskih poziva.

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

07.12.2017. komentiraj

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija i u trećem je tromjesečju 2017. zabilježilo rast ulaganja i prihoda. Rast prihoda je zabilježen na svim segmentima tržišta osim telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, a rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj razini, odnosno preko 26 posto ako promatramo isto razdoblje lani. Istovremeno je količina ukupnog internetskog prometa, koji je u ovom razdoblju iznosio preko 280 000 000 GB, porasla 26 posto na tromjesečnoj i gotovo 48 posto na godišnjoj razini.

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

06.12.2017. komentiraj

Domaće telekomunikacijsko tržište u segmentu mobilne telefonije obilježeno je prema podacima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a sve većim rastom broja korisnika na ugovor, a najveći dobitnik u razdoblju rujan prošle i rujan ove godine kada se gleda tržišni udjel po broju korisnika je Vipnet koji je imao povećanje od 0,49 postotnih poena. Tek 0.01 postotnih poena tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji ostvario je Tele2 tako da je borba na tržištu izjednačena.