Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Foto: Fotolia ilustracija

Domaće telekomunikacijsko tržište u segmentu mobilne telefonije obilježeno je prema podacima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a sve većim rastom broja korisnika na ugovor, a najveći dobitnik u razdoblju rujan prošle i rujan ove godine kada se gleda tržišni udjel po broju korisnika je Vipnet koji je imao povećanje od 0,49 postotnih poena. Tek 0.01 postotnih poena tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji ostvario je Tele2 tako da je borba na tržištu izjednačena.

Stoga je i očekivan rezultat HT-a koji je na godišnjoj razni izgubio 0,97 postotnih poena kada se gleda tržišni udjel prema broju korisnika u mobilnoj telefoniji.

Ako se pak pogleda ukupna zasićenost odnosno gustoća tržišta ona je sada na 105,06 posto, dok je u runu prošle godine bila najveća i iznosila je 109,04 posto. Ukupan broj prenesenih brojeva u mobilnim mrežama dosegao je 1,32 milijuna no pritom treba uzeti u obzir da je riječ o brojevima koji mogu biti i više puta preneseni iz mreže jednog operatera u mrežu drugog operatera, pa trećeg, odnosno u svim smjerovima.

Međutim za sva tri domaća telekom operatera u segmentu mobilne telefonije HT, Vipnet i Tele2 najvažnije je da raste broj korisnika. Ukupno uzevši od 4,5 milijuna korisnika mobilne telefonije sada ih je 47,37 posto s ugovorom što je u odnosu na rujan 2016. godine rast od 2.6 postotnih poena. Zbog sezonalnosti drugačija usporedba, odnosno kvartal na kvartal, gotovo da nije moguća.

Još iz kategorije

Telenor prodaje poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi

Telenor prodaje poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi

23.03.2018. komentiraj

Telekom operater Telenor pristao je na ponudu investicijske kompanije PPF Group kojima će prodati svoje poslovanje na četiri tržišta, kao i njihovu regionalnu tvrtku za mrežne i IT usluge. Za svoje tvrtke u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj i Crnoj Gori te za spomenutu firmu za IT usluge inkasirat će 2,8 milijardi eura.

Hrvatski Telekom predstavio Terra Stream za privatne korisnike s brzinom surfanja do 1 Gbit/s

Hrvatski Telekom predstavio Terra Stream za privatne korisnike s brzinom surfanja do 1 Gbit/s

22.03.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom je u komercijalnu ponudu uveo je uslugu pristupa internetu temeljenu na naprednom tehnološkom konceptu TeraStream, koji omogućuje postizanje brzina do 1Gbit/s i to upload/download simetrično, potvrdio je na predstavljanju ya medije Boris Drilo, ;lan uprave i glavni direktor ya tehniku i IT u HT/u.

Počinju prijave za WiFi4EU

Počinju prijave za WiFi4EU

21.03.2018. komentiraj

Europska komisija pokrenula je internetski portal WiFi4EU, a uz top ozivaju se općine u cijeloj Europi da se od danas počnu prijavljivati za prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima. U proračunu EU-a do 2020. 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže tijekom snosit će općine.