HTC očekuje da će 5G biti veliki benefit za potrošačku VR tehnologiju

HTC očekuje da će 5G biti veliki benefit za potrošačku VR tehnologiju

Foto: HTC

Tajvanski HTC ima velika očekivanja od dolaska mobilnih mreža pete generacije (5G) na tržište jer mnogo posljednjih godina ulaže u tehnologiju povezanu s virtualnom stvarnosti (VR), koja bi trebala od enormnih brzina nove mobilne mreže imati iznimnu korist, toliku da će se VR u cijelosti preporoditi.

Naime, HTC Vive proizvod je koji nudi VR mogućnosti i donosi profit kompaniji. Ne toliki da bi se mogle dogoditi tektonske promjene, ali za dvije godine svakako bi se mogle i na VR tržištu vrtjeti milijarde američkih dolara onima najboljima u još uvijek malom broju proizvođača.

S obzirom da pametni gledaju prema naprijed, a HTC to svakako jest, već se u toj kompaniji radi na Vive Reality, koji bi trebao nuditi mogućnosti od kojih se zaustavlja dah. Ako je za vjerovati izvršnoj direktorici (CEO) HTC-a Cher Wang, koja nije željela u svojoj najavi VR tehnologije povezane s 5G otkriti niti jedan detalj koji bi se ticao Vive Reality.

Ali, ono što se može znati jest da će uz sve moćnija procesorska i grafička rješenja u mobilnim uređajima, a vidimo ih već ove godine, imati VR mogućnosti na razini onih kakva vidimo kod računala. Upravo to bio je minus VR tehnologije na pametnim telefona, zajedno s preslabom mrežom. Sve to vrlo brzo ostat će dio prošlosti, a proizvođačima VR uređaja otvorit će se brojna vrata na tržištu, širem nego ikad prije zahvaljujući implementaciji kroz pametne telefone.

Možda sve to pomogne HTC-u da više ne ovisi toliko o partnerstvu s Googleom, za koji radi Pixel pametne telefone i dobiva godišnje oko 1,1 milijardi američkih dolara. Upravo taj novac drži HTC "iznad vode" jer sam to ne bi uspio bez povećih rezova i ušteda, koje bi bile posljedica katastrofalne situacije u kojoj se kompanija nalazi kad je riječ o poslovnim rezultatima na tržištu pametnih telefona.

No, s VR uz 5G dobila bi se situacija u kojoj HTC može ostvariti dobit na dvije strane, prodajom Vive uređaja, ali i pametnih telefona koje proizvodi.

Još iz kategorije

Telenor prodaje poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi

Telenor prodaje poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi

23.03.2018. komentiraj

Telekom operater Telenor pristao je na ponudu investicijske kompanije PPF Group kojima će prodati svoje poslovanje na četiri tržišta, kao i njihovu regionalnu tvrtku za mrežne i IT usluge. Za svoje tvrtke u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj i Crnoj Gori te za spomenutu firmu za IT usluge inkasirat će 2,8 milijardi eura.

Hrvatski Telekom predstavio Terra Stream za privatne korisnike s brzinom surfanja do 1 Gbit/s

Hrvatski Telekom predstavio Terra Stream za privatne korisnike s brzinom surfanja do 1 Gbit/s

22.03.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom je u komercijalnu ponudu uveo je uslugu pristupa internetu temeljenu na naprednom tehnološkom konceptu TeraStream, koji omogućuje postizanje brzina do 1Gbit/s i to upload/download simetrično, potvrdio je na predstavljanju ya medije Boris Drilo, ;lan uprave i glavni direktor ya tehniku i IT u HT/u.

Počinju prijave za WiFi4EU

Počinju prijave za WiFi4EU

21.03.2018. komentiraj

Europska komisija pokrenula je internetski portal WiFi4EU, a uz top ozivaju se općine u cijeloj Europi da se od danas počnu prijavljivati za prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima. U proračunu EU-a do 2020. 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže tijekom snosit će općine.