HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Veliku prepreku za razvoj hrvatske telekomunikacijske scene, prije svega infrastrukture za Hrvatski Telekom prema riječima ključnih ljudi kompanije predstavlja pravo puta i visina naknade koju oni plaćaju a neke druge državne tvrtke ne i to kao što je primjerice tvrtka Odašiljači i veze.

Kako ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković sama ulaganja u infrastrukturi viša su za čak 30 posto nego što je to slučaj u drugim europskim državama što predstavlja veliki problem kod razvoja infrastrukture bez obzira na činjenicu da je HT u prvoj polovici ove godine povisio investicije za više od 17 posto.

Kako je 2014. godine povećana cijena radio frekvencijskih naknada i to usred ciklusa investicija u 4G odnosno LTE mrežu. To je za kompanije u mobilnom segmentu veliki problem i to n samo za HT. Ako se nešto slično dogodi u narednom razdoblju kada kreće izgradnja 5G mreže, porastu opet cijene radio frekvencijskog spektra u najgorem slučaju ili ne dođe do smanjenja bit će problema kod izgradnje 5G mreža.

Tomašković ističe kako razgovori s većinskim vlasnikom Deutsche Telekom pokazuju da je kompanija spremna na još intenzivnije ulaganje i to tako da se smanjenje naknada u segmentu prava puta direktno preusmjeri u razvoj optičke infrastrukture.

Zanimljivo je da bez obzira na razgovore s državnim dužnosnicima od premijera i ministara još uvijek se stvari ne pomiču s mrtve točke. Vrijeme je da se to razriješi i vrlo je važno da se država odluči oko gradnje telekom mreže u ruralnim područjima iz novca EU fondova i to tako da telekom operateri budu zadovoljni i da se gradi tamo gdje nedostaje, a ne radi dvostruka mreža. Svim operaterima treba biti omogućeno da sudjeluju u tome procesu i da se taj posao krene odmah i da izgradnja počne već do kraja ove godine.

Još iz kategorije

HAKOM: Treba gledati tržište i poticati razvoj, a mobilne usluge neophodne su za život u 21. stoljeću

HAKOM: Treba gledati tržište i poticati razvoj, a mobilne usluge neophodne su za život u 21. stoljeću

22.09.2017. komentiraj

Jedina saznanja o najavi uvođenja novog poreza imamo iz medija pa u ovom trenutku još nismo u mogućnosti dati konkretne ili opširne odgovore, ističu iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

HT i Vipnet osuđuju porez na mobitele

HT i Vipnet osuđuju porez na mobitele

22.09.2017. komentiraj

Nejasno je o kakvom se točno porezu radi i na koga se on odnosi, ističu iz najjačeg domaćeg telekom operatera Hrvatskog Telekoma i dodaju da u današnje vrijeme kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine Interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno je uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke.

Tele2 oštro reagira na najave ministra Kujundžića da oporezuje telekomunikacije

Tele2 oštro reagira na najave ministra Kujundžića da oporezuje telekomunikacije

21.09.2017. komentiraj

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je najavio uvođenje posebnog poreza na luksuz, a koji među ostalim uključuje i porez na telekomunikacije, s ciljem da pokrpa rupu od 3 milijarde kuna u proračunu zdravstva, a njome su mnogi ostali šokirani.