HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Veliku prepreku za razvoj hrvatske telekomunikacijske scene, prije svega infrastrukture za Hrvatski Telekom prema riječima ključnih ljudi kompanije predstavlja pravo puta i visina naknade koju oni plaćaju a neke druge državne tvrtke ne i to kao što je primjerice tvrtka Odašiljači i veze.

Kako ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković sama ulaganja u infrastrukturi viša su za čak 30 posto nego što je to slučaj u drugim europskim državama što predstavlja veliki problem kod razvoja infrastrukture bez obzira na činjenicu da je HT u prvoj polovici ove godine povisio investicije za više od 17 posto.

Kako je 2014. godine povećana cijena radio frekvencijskih naknada i to usred ciklusa investicija u 4G odnosno LTE mrežu. To je za kompanije u mobilnom segmentu veliki problem i to n samo za HT. Ako se nešto slično dogodi u narednom razdoblju kada kreće izgradnja 5G mreže, porastu opet cijene radio frekvencijskog spektra u najgorem slučaju ili ne dođe do smanjenja bit će problema kod izgradnje 5G mreža.

Tomašković ističe kako razgovori s većinskim vlasnikom Deutsche Telekom pokazuju da je kompanija spremna na još intenzivnije ulaganje i to tako da se smanjenje naknada u segmentu prava puta direktno preusmjeri u razvoj optičke infrastrukture.

Zanimljivo je da bez obzira na razgovore s državnim dužnosnicima od premijera i ministara još uvijek se stvari ne pomiču s mrtve točke. Vrijeme je da se to razriješi i vrlo je važno da se država odluči oko gradnje telekom mreže u ruralnim područjima iz novca EU fondova i to tako da telekom operateri budu zadovoljni i da se gradi tamo gdje nedostaje, a ne radi dvostruka mreža. Svim operaterima treba biti omogućeno da sudjeluju u tome procesu i da se taj posao krene odmah i da izgradnja počne već do kraja ove godine.

Još iz kategorije

HAKOM upozorava: Ugroženi su korisnici mobitela s Android operativnim sustavom ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom

HAKOM upozorava: Ugroženi su korisnici mobitela s Android operativnim sustavom ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom

23.02.2018. komentiraj

Na hrvatskom se tržištu pojavila nova vrsta prijevare mobilnim telefonima koje korisnici isprva nisu ni svjesni. Prijevara primarno ugrožava korisnike mobitela s Android operativnim sustavom, ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koja u sebi sadrži maliciozni kod. Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google trgovini kao i nekim od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi STOP na kratki kod u ovakvoj prijevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na mobitelu.

HAKOM u hladnom pogonu, aktualnom Vijeću istekao petogodišnji mandat – nema regulatornih odluka

HAKOM u hladnom pogonu, aktualnom Vijeću istekao petogodišnji mandat – nema regulatornih odluka

22.02.2018. komentiraj

U četvrtak, 22. veljače 2018., istekao je petogodišnji mandat Vijeću Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), koje je pod predsjedanjem dr. sc. Dražena Lučića, djelovalo u sastavu: Domagoj Jurjević, dipl. oec., zamjenik predsjednika, dr. sc. Marijan Bolarić, član, dr. sc. Nikola Popović, član, i Zdravko Jukić, dipl. ing., član. Tijekom petogodišnjeg mandata Vijeće je održalo 139 redovnih i 3 izvanredne sjednice.

Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

22.02.2018. komentiraj

Nokia je potpisala petogodišnji sporazum s Tele2 kako bi zajedničkim snagama radili na rješenjima za Internet stvari (IoT), što uključuje i mobilne mreže pete generacije (5G), odnosno, njihovu implementati u IoT. Kako bi sve to prošlo na adekvatan način, Tele2 će imati potpuni uvid u Nokijin odjel WING (worldwide IoT network grid).