HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

HT želi dijalog s državom oko naknada za spektar i pravo puta i to traži odmah

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Veliku prepreku za razvoj hrvatske telekomunikacijske scene, prije svega infrastrukture za Hrvatski Telekom prema riječima ključnih ljudi kompanije predstavlja pravo puta i visina naknade koju oni plaćaju a neke druge državne tvrtke ne i to kao što je primjerice tvrtka Odašiljači i veze.

Kako ističe predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković sama ulaganja u infrastrukturi viša su za čak 30 posto nego što je to slučaj u drugim europskim državama što predstavlja veliki problem kod razvoja infrastrukture bez obzira na činjenicu da je HT u prvoj polovici ove godine povisio investicije za više od 17 posto.

Kako je 2014. godine povećana cijena radio frekvencijskih naknada i to usred ciklusa investicija u 4G odnosno LTE mrežu. To je za kompanije u mobilnom segmentu veliki problem i to n samo za HT. Ako se nešto slično dogodi u narednom razdoblju kada kreće izgradnja 5G mreže, porastu opet cijene radio frekvencijskog spektra u najgorem slučaju ili ne dođe do smanjenja bit će problema kod izgradnje 5G mreža.

Tomašković ističe kako razgovori s većinskim vlasnikom Deutsche Telekom pokazuju da je kompanija spremna na još intenzivnije ulaganje i to tako da se smanjenje naknada u segmentu prava puta direktno preusmjeri u razvoj optičke infrastrukture.

Zanimljivo je da bez obzira na razgovore s državnim dužnosnicima od premijera i ministara još uvijek se stvari ne pomiču s mrtve točke. Vrijeme je da se to razriješi i vrlo je važno da se država odluči oko gradnje telekom mreže u ruralnim područjima iz novca EU fondova i to tako da telekom operateri budu zadovoljni i da se gradi tamo gdje nedostaje, a ne radi dvostruka mreža. Svim operaterima treba biti omogućeno da sudjeluju u tome procesu i da se taj posao krene odmah i da izgradnja počne već do kraja ove godine.

Još iz kategorije

Swisscom izabrao Ericsson za strateškog isporučitelja gigabitnog LTE i 5G

Swisscom izabrao Ericsson za strateškog isporučitelja gigabitnog LTE i 5G

22.11.2017. komentiraj

Vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj Swisscom izabrao je Ericsson (NASDAQ: ERIC) za cjelovitu digitalnu transformaciju i evoluciju cijele mreže u implementaciji nacionalnog gigabitnog LTE-a od 2018. godine te 5G od 2020. godine.

U kojim državama je optika najrasprostranjenija

U kojim državama je optika najrasprostranjenija

21.11.2017. komentiraj

Optika je trenutno najbolje i najbrže rješenje pri masovnom korištenju interneta, ali s obzirom da je njeno postavljanje još uvijek podosta skupo i neizvedivo ukoliko je riječ o ruralnom području, zastupljenost nije tolika koliko bi mogla biti u idealnim uvjetima.

Satovi za praćenje djece nedopušteni u Njemačkoj

Satovi za praćenje djece nedopušteni u Njemačkoj

20.11.2017. komentiraj

Njemačka agencija za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznice (Bundesnetzagentur) izazvala je mnogo pažnje zabranom pametnih satova za djecu, ali za to imaju konkretan razlog i pronalaze ga u mogućnosti špijunaže. Jer, sporni uređaji imaju mogućnost prisluškivanja.