HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom zadovoljan je odlukom po kojem mu je produljeno upravljanje Optima Telekomom u naredne četiri godine s time da 2020. mora početi s prodajom kompanije kojoj je sada dopušteno pripajanje H1 Telekoma, ističe Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

Prema njegovim riječima ovo je vrlo važna odluka za Hrvatski Telecom. „Naš interes za ovu transakciju je bio sljedeći. HT ova izloženost prema Optima Telekomu je oko 200 milijuna kuna i to je više od 20 posto dobiti HT-a. Gubitak tih novaca bio bi gubitak za sve naše dioničare te je tako naša dužnost bila pobrinuti se za osiguranje vrijednosti za sve njih“, pojašnjava Đuranović.

S obzirom na to da postoji niz drugih vjerovnika koji imaju potraživanja od Optima Telekom ali i od H1 Telekoma pod našim upravljanjem sigurni smo da ćemo ostvariti povrat prema svim vjernicima, kategoričan je Đuranović.

Što se tiče H1 Telekoma on ističe da potraživanja imaju i državna poduzeća i njihova je izloženost oko 100 milijuna kuna i to bi bio veliki problem da se taj novac jednostavno izgubi.

S druge strane, Đuranović napominje kako ova transakcija ima vrlo pozitivne sinergijske efekte na poslovanje i Optima Telekoma i H1 Telekoma odnosno njegova pripojenog telekom biznisa. U protivnom bi se dogodili negativni efekti za cijelo tržište i potencijalno bi došlo do pada vrijednosti telekom tržišta u Hrvatskoj.

„Kao vodeći igrač na tržištu i s obzirom na našu lidersku poziciju dužni smo brinuti o cijelom tržištu, a cilj nam je umanjiti negativne utjecaje koji bi se dogodili zbog Optima Telekoma i H1 Telekoma. Sigurni smo da će pod našim upravljanjem Optima Telekom i H1 Telekom stasati u stabilne telefon u stabilnu telekom kompaniju i ona biti vrlo zanimljivi investitorima“, ističe Đuranović.

Sada treba krenuti s procesom pripajanja i pred nama je proces registracije na trgovačkom sudu i vjerujemo da će to brzo dogoditi, a u tome procesu dioničari H1 Telekoma postaju dioničari Optima Telekoma, pojašnjava dalje Đuranović i dodaje da će se to u pravnom smislu dogoditi u najkraćem roku.

Nakon toga slijedi integracija poslovanja H1 Telekoma u Optima Telekom, a zahvaljujući sinergiji dogodit će se smanjenje troškovne baze, povećanje efikasnosti i u konačnici povećanje prihoda. Đuranović napominje kako žele povećati investicijski potencijal jer Optima Telekom s pripojenim H1 Telekom mora biti zanimljiva investitorima kada se cijeli proces upravljanja od strane Hrvatskog Telekoma i završi.

„Zalažemo se za zdravu konsolidaciju na tržištu i nismo za preuzimanje kompanija kada su na koljenima, kada su u stečaju, kada su dužne dobavljačima, kreditorima. Uz to, hrvatsko telekom tržište premaleno je za veliki broj igrača stoga je ova konsolidacija potrebna. Važno je naglasiti kako upravljamo Optima Telekom do 2021. godine a godinu dan prije moramo krenuti u prodaju i sigurni smo da će Optima Telekom biti zdrava kompanija s održivim poslovanjem koja će biti zanimljiva investitorima koji će biti spremni uložiti svoj novac u takvu telekom tvrtku“, zaključuje Đuranović.

Još iz kategorije

Vipnet otkupio ekskluzivna prava za UEFA Ligu prvaka

Vipnet otkupio ekskluzivna prava za UEFA Ligu prvaka

14.12.2017. komentiraj

Vipnet će od iduće sezone biti jedini privatni TV provider s ekskluzivnim pravima za UEFA Ligu prvaka u Hrvatskoj. Vipnet je prava otkupio za sezone 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021. Riječ je o 120 utakmica uživo koje će tijekom sezone biti emitirane u HD kvaliteti na Vip i B.net TV-u. Pritom Vipnet ima prava na sve utakmice uživo utorkom i sve utakmice uživo srijedom (osim jedne koju odabire javna televizija).

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

09.12.2017. komentiraj

Jedna od najatraktivnijih lokacija ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, tunel Grič, od sada je pokrivena Vipnetovom superbrzom 4G mrežom. Brojni posjetitelji tako će svoje adventske doživljaje iz tunela moći dijeliti u realnom vremenu sa svojim najdražima zahvaljujući 4G mreži, uz nesmetano surfanje i uspostavljanje telefonskih poziva.

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

07.12.2017. komentiraj

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija i u trećem je tromjesečju 2017. zabilježilo rast ulaganja i prihoda. Rast prihoda je zabilježen na svim segmentima tržišta osim telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, a rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj razini, odnosno preko 26 posto ako promatramo isto razdoblje lani. Istovremeno je količina ukupnog internetskog prometa, koji je u ovom razdoblju iznosio preko 280 000 000 GB, porasla 26 posto na tromjesečnoj i gotovo 48 posto na godišnjoj razini.