HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom zadovoljan je odlukom po kojem mu je produljeno upravljanje Optima Telekomom u naredne četiri godine s time da 2020. mora početi s prodajom kompanije kojoj je sada dopušteno pripajanje H1 Telekoma, ističe Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

Prema njegovim riječima ovo je vrlo važna odluka za Hrvatski Telecom. „Naš interes za ovu transakciju je bio sljedeći. HT ova izloženost prema Optima Telekomu je oko 200 milijuna kuna i to je više od 20 posto dobiti HT-a. Gubitak tih novaca bio bi gubitak za sve naše dioničare te je tako naša dužnost bila pobrinuti se za osiguranje vrijednosti za sve njih“, pojašnjava Đuranović.

S obzirom na to da postoji niz drugih vjerovnika koji imaju potraživanja od Optima Telekom ali i od H1 Telekoma pod našim upravljanjem sigurni smo da ćemo ostvariti povrat prema svim vjernicima, kategoričan je Đuranović.

Što se tiče H1 Telekoma on ističe da potraživanja imaju i državna poduzeća i njihova je izloženost oko 100 milijuna kuna i to bi bio veliki problem da se taj novac jednostavno izgubi.

S druge strane, Đuranović napominje kako ova transakcija ima vrlo pozitivne sinergijske efekte na poslovanje i Optima Telekoma i H1 Telekoma odnosno njegova pripojenog telekom biznisa. U protivnom bi se dogodili negativni efekti za cijelo tržište i potencijalno bi došlo do pada vrijednosti telekom tržišta u Hrvatskoj.

„Kao vodeći igrač na tržištu i s obzirom na našu lidersku poziciju dužni smo brinuti o cijelom tržištu, a cilj nam je umanjiti negativne utjecaje koji bi se dogodili zbog Optima Telekoma i H1 Telekoma. Sigurni smo da će pod našim upravljanjem Optima Telekom i H1 Telekom stasati u stabilne telefon u stabilnu telekom kompaniju i ona biti vrlo zanimljivi investitorima“, ističe Đuranović.

Sada treba krenuti s procesom pripajanja i pred nama je proces registracije na trgovačkom sudu i vjerujemo da će to brzo dogoditi, a u tome procesu dioničari H1 Telekoma postaju dioničari Optima Telekoma, pojašnjava dalje Đuranović i dodaje da će se to u pravnom smislu dogoditi u najkraćem roku.

Nakon toga slijedi integracija poslovanja H1 Telekoma u Optima Telekom, a zahvaljujući sinergiji dogodit će se smanjenje troškovne baze, povećanje efikasnosti i u konačnici povećanje prihoda. Đuranović napominje kako žele povećati investicijski potencijal jer Optima Telekom s pripojenim H1 Telekom mora biti zanimljiva investitorima kada se cijeli proces upravljanja od strane Hrvatskog Telekoma i završi.

„Zalažemo se za zdravu konsolidaciju na tržištu i nismo za preuzimanje kompanija kada su na koljenima, kada su u stečaju, kada su dužne dobavljačima, kreditorima. Uz to, hrvatsko telekom tržište premaleno je za veliki broj igrača stoga je ova konsolidacija potrebna. Važno je naglasiti kako upravljamo Optima Telekom do 2021. godine a godinu dan prije moramo krenuti u prodaju i sigurni smo da će Optima Telekom biti zdrava kompanija s održivim poslovanjem koja će biti zanimljiva investitorima koji će biti spremni uložiti svoj novac u takvu telekom tvrtku“, zaključuje Đuranović.

Još iz kategorije

5G mreže mogle bi stići do korisnika i prije nego se očekivalo

5G mreže mogle bi stići do korisnika i prije nego se očekivalo

20.10.2017. komentiraj

Američki Qualcomm je korak bliže u razvoju mobilne mreže pete generacije (5G), što znači da bi brže od planiranog mogla postati stvarnost. Naime, ta je kompanija 16. listopada izvela test služeći se pametnim telefonom te dostigla brzine od nekoliko gigabita u sekundi.

Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

Tele2 Hrvatska zabilježio snažan rast prihoda 12 posto, EBITDA porastao 57 posto

19.10.2017. komentiraj

Poslovni rezultati trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 Hrvatska pokazuju snažan rast prihoda i dobiti u odnosu na treći kvartal prošle godine. Rezultati objavljeni u sklopu poslovnih rezultata vlasnika švedskog Tele2 AB pokazuju kako je trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježen rast prihoda od neto prodaje 12 posto na 459 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je i EBITDA (dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije) porasla za 57 posto na 80 milijuna švedskih kruna.

Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

16.10.2017. komentiraj

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.