HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

HT zadovoljan odlukom AZTN-a jer je omogućena stabilnost tržišta

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom zadovoljan je odlukom po kojem mu je produljeno upravljanje Optima Telekomom u naredne četiri godine s time da 2020. mora početi s prodajom kompanije kojoj je sada dopušteno pripajanje H1 Telekoma, ističe Siniša Đuranović stariji potpredsjednik odgovoran za strategiju i poslovni razvoj, pravne i regulatorne poslove i usklađenost poslovanja te veleprodaju.

Prema njegovim riječima ovo je vrlo važna odluka za Hrvatski Telecom. „Naš interes za ovu transakciju je bio sljedeći. HT ova izloženost prema Optima Telekomu je oko 200 milijuna kuna i to je više od 20 posto dobiti HT-a. Gubitak tih novaca bio bi gubitak za sve naše dioničare te je tako naša dužnost bila pobrinuti se za osiguranje vrijednosti za sve njih“, pojašnjava Đuranović.

S obzirom na to da postoji niz drugih vjerovnika koji imaju potraživanja od Optima Telekom ali i od H1 Telekoma pod našim upravljanjem sigurni smo da ćemo ostvariti povrat prema svim vjernicima, kategoričan je Đuranović.

Što se tiče H1 Telekoma on ističe da potraživanja imaju i državna poduzeća i njihova je izloženost oko 100 milijuna kuna i to bi bio veliki problem da se taj novac jednostavno izgubi.

S druge strane, Đuranović napominje kako ova transakcija ima vrlo pozitivne sinergijske efekte na poslovanje i Optima Telekoma i H1 Telekoma odnosno njegova pripojenog telekom biznisa. U protivnom bi se dogodili negativni efekti za cijelo tržište i potencijalno bi došlo do pada vrijednosti telekom tržišta u Hrvatskoj.

„Kao vodeći igrač na tržištu i s obzirom na našu lidersku poziciju dužni smo brinuti o cijelom tržištu, a cilj nam je umanjiti negativne utjecaje koji bi se dogodili zbog Optima Telekoma i H1 Telekoma. Sigurni smo da će pod našim upravljanjem Optima Telekom i H1 Telekom stasati u stabilne telefon u stabilnu telekom kompaniju i ona biti vrlo zanimljivi investitorima“, ističe Đuranović.

Sada treba krenuti s procesom pripajanja i pred nama je proces registracije na trgovačkom sudu i vjerujemo da će to brzo dogoditi, a u tome procesu dioničari H1 Telekoma postaju dioničari Optima Telekoma, pojašnjava dalje Đuranović i dodaje da će se to u pravnom smislu dogoditi u najkraćem roku.

Nakon toga slijedi integracija poslovanja H1 Telekoma u Optima Telekom, a zahvaljujući sinergiji dogodit će se smanjenje troškovne baze, povećanje efikasnosti i u konačnici povećanje prihoda. Đuranović napominje kako žele povećati investicijski potencijal jer Optima Telekom s pripojenim H1 Telekom mora biti zanimljiva investitorima kada se cijeli proces upravljanja od strane Hrvatskog Telekoma i završi.

„Zalažemo se za zdravu konsolidaciju na tržištu i nismo za preuzimanje kompanija kada su na koljenima, kada su u stečaju, kada su dužne dobavljačima, kreditorima. Uz to, hrvatsko telekom tržište premaleno je za veliki broj igrača stoga je ova konsolidacija potrebna. Važno je naglasiti kako upravljamo Optima Telekom do 2021. godine a godinu dan prije moramo krenuti u prodaju i sigurni smo da će Optima Telekom biti zdrava kompanija s održivim poslovanjem koja će biti zanimljiva investitorima koji će biti spremni uložiti svoj novac u takvu telekom tvrtku“, zaključuje Đuranović.

Još iz kategorije

Svaki dan preko milijun novih korisnika mobilnog interneta

Svaki dan preko milijun novih korisnika mobilnog interneta

24.06.2017. komentiraj

U sljedećih šest godina, mobilne širokopojasne mreže će dobiti gotovo 2,6 milijardi novih pretplatnika – dovoljno da se dvadeset puta dnevno napuni stadion europskog nogometnog prvenstva kapaciteta 50.000. Isti je broj ljudi dočekao Novu godinu 2017. na Times Squareu u New Yorku.

Do 2022. trošit ćemo do četiri puta više internet prometa nego danas

Do 2022. trošit ćemo do četiri puta više internet prometa nego danas

19.06.2017. komentiraj

U ne tako dalekoj budućnosti imat ćemo vozila bez vozača u javnom prijevozu, robote koji obavljaju kirurške zahvate, virtualnu i proširenu stvarnost koja će pomagati u trgovinskom sektoru i tržištu nekretnina... A sve to značit će potrošnju do četiri puta više internetskog prometa no danas.

DT pozvao na radikalne promjene kako bi zaživio 5G

DT pozvao na radikalne promjene kako bi zaživio 5G

16.06.2017. komentiraj

Tijekom konferencije 5G World, koja se održava u Londonu, potpredsjednik DT-ovog odjela istraživanja i inovacija Uwe Janssen pozvao je na radikalne promjene diljem industrije kako bi se suočili s visokom cijenom uvođenja nove generacije mobilnih mreža. On je, u prvom redu, prozvao proizvođače opreme zbog, kako kaže, manjka inovativnosti.