HT raste na tržištu fiksne telefonije

HT raste na tržištu fiksne telefonije

Foto: Fotolia ilustracija

Prema tržišnom udjelu najjači domaći telekom operater HT nastavlja s rastom na tržištu fiksne telefonije. Na kraju rujna ove godine imao je udjel od 44,47 posto uz rast od 0,23 postotna poena u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 1,82 postotnih poena na godišnjoj razini. Ako se pak pogleda razdoblje od posljednje dvije godine odnosno rujan 2015. do rujna ove godine HT kontinuirano raste i u ove dvije godine ostvario je rast od 3,55 postotnih poena.

Jedino razdoblje u posljednje dvije godine kada je imao blagi pad bili su drugi i treći kvartal prošle godine. I dalje je na tržištu vidljivo da korisnici vole mijenjati telekom operatere i sada ukupan broj prenesenih brojeva dosegao gotovo 1,5 milijuna odnosno konkretnije 1,484 milijuna.

Što se tiče brzog pristupa internetu u fiksnoj telefoniji on je sada na razini od 25.33 posto i tek je neznatno rastao u odnosu na kvartal ranije i to za 0,18 postotnih poena. Ako se pak gleda na godišnjoj razini rast iznosi 1,43 postotnih poena. U posljednje dvije godine povećanje je i veće i iznosi 2.78 postotnih poena jer u rujnu 2015. godine gustoća širokopojasnog pristupa u fiksnoj telefoniji bila je 22,55 posto.

Ako se pak pogleda rasprostranjenost širokopojasnog pristupa internetu on je očekivano najveći na području grada Zagreba, a iako bi se moglo pomisliti drugačije Zagrebačka županija je ispod hrvatskog prosjeka. Iznad prosjeka su još Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Šibensko-kninska županija. Daleko najlošija je Virovitičko-podravska županija.

Ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu dosegao je 1,085 milijuna što je rast od 5,96 posto u odnosu na rujan 2016. godine. Istovremeno broj priključaka brzog interneta u posljednje dvije godine narastao je 11,63 posto.

 

Još iz kategorije

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

09.12.2017. komentiraj

Jedna od najatraktivnijih lokacija ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, tunel Grič, od sada je pokrivena Vipnetovom superbrzom 4G mrežom. Brojni posjetitelji tako će svoje adventske doživljaje iz tunela moći dijeliti u realnom vremenu sa svojim najdražima zahvaljujući 4G mreži, uz nesmetano surfanje i uspostavljanje telefonskih poziva.

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

07.12.2017. komentiraj

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija i u trećem je tromjesečju 2017. zabilježilo rast ulaganja i prihoda. Rast prihoda je zabilježen na svim segmentima tržišta osim telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, a rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj razini, odnosno preko 26 posto ako promatramo isto razdoblje lani. Istovremeno je količina ukupnog internetskog prometa, koji je u ovom razdoblju iznosio preko 280 000 000 GB, porasla 26 posto na tromjesečnoj i gotovo 48 posto na godišnjoj razini.

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

Korisnici se u mobilnoj telefoniji okreću ugovornim obvezama

06.12.2017. komentiraj

Domaće telekomunikacijsko tržište u segmentu mobilne telefonije obilježeno je prema podacima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a sve većim rastom broja korisnika na ugovor, a najveći dobitnik u razdoblju rujan prošle i rujan ove godine kada se gleda tržišni udjel po broju korisnika je Vipnet koji je imao povećanje od 0,49 postotnih poena. Tek 0.01 postotnih poena tržišnog udjela u mobilnoj telefoniji ostvario je Tele2 tako da je borba na tržištu izjednačena.