HT raste na tržištu fiksne telefonije

HT raste na tržištu fiksne telefonije

Foto: Fotolia ilustracija

Prema tržišnom udjelu najjači domaći telekom operater HT nastavlja s rastom na tržištu fiksne telefonije. Na kraju rujna ove godine imao je udjel od 44,47 posto uz rast od 0,23 postotna poena u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 1,82 postotnih poena na godišnjoj razini. Ako se pak pogleda razdoblje od posljednje dvije godine odnosno rujan 2015. do rujna ove godine HT kontinuirano raste i u ove dvije godine ostvario je rast od 3,55 postotnih poena.

Jedino razdoblje u posljednje dvije godine kada je imao blagi pad bili su drugi i treći kvartal prošle godine. I dalje je na tržištu vidljivo da korisnici vole mijenjati telekom operatere i sada ukupan broj prenesenih brojeva dosegao gotovo 1,5 milijuna odnosno konkretnije 1,484 milijuna.

Što se tiče brzog pristupa internetu u fiksnoj telefoniji on je sada na razini od 25.33 posto i tek je neznatno rastao u odnosu na kvartal ranije i to za 0,18 postotnih poena. Ako se pak gleda na godišnjoj razini rast iznosi 1,43 postotnih poena. U posljednje dvije godine povećanje je i veće i iznosi 2.78 postotnih poena jer u rujnu 2015. godine gustoća širokopojasnog pristupa u fiksnoj telefoniji bila je 22,55 posto.

Ako se pak pogleda rasprostranjenost širokopojasnog pristupa internetu on je očekivano najveći na području grada Zagreba, a iako bi se moglo pomisliti drugačije Zagrebačka županija je ispod hrvatskog prosjeka. Iznad prosjeka su još Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Šibensko-kninska županija. Daleko najlošija je Virovitičko-podravska županija.

Ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu dosegao je 1,085 milijuna što je rast od 5,96 posto u odnosu na rujan 2016. godine. Istovremeno broj priključaka brzog interneta u posljednje dvije godine narastao je 11,63 posto.

 

Još iz kategorije

HAKOM upozorava: Ugroženi su korisnici mobitela s Android operativnim sustavom ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom

HAKOM upozorava: Ugroženi su korisnici mobitela s Android operativnim sustavom ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom

23.02.2018. komentiraj

Na hrvatskom se tržištu pojavila nova vrsta prijevare mobilnim telefonima koje korisnici isprva nisu ni svjesni. Prijevara primarno ugrožava korisnike mobitela s Android operativnim sustavom, ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koja u sebi sadrži maliciozni kod. Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google trgovini kao i nekim od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi STOP na kratki kod u ovakvoj prijevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na mobitelu.

HAKOM u hladnom pogonu, aktualnom Vijeću istekao petogodišnji mandat – nema regulatornih odluka

HAKOM u hladnom pogonu, aktualnom Vijeću istekao petogodišnji mandat – nema regulatornih odluka

22.02.2018. komentiraj

U četvrtak, 22. veljače 2018., istekao je petogodišnji mandat Vijeću Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), koje je pod predsjedanjem dr. sc. Dražena Lučića, djelovalo u sastavu: Domagoj Jurjević, dipl. oec., zamjenik predsjednika, dr. sc. Marijan Bolarić, član, dr. sc. Nikola Popović, član, i Zdravko Jukić, dipl. ing., član. Tijekom petogodišnjeg mandata Vijeće je održalo 139 redovnih i 3 izvanredne sjednice.

Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

Nokia i Tele2 dogovorili dugoročno 5G i IoT partnerstvo

22.02.2018. komentiraj

Nokia je potpisala petogodišnji sporazum s Tele2 kako bi zajedničkim snagama radili na rješenjima za Internet stvari (IoT), što uključuje i mobilne mreže pete generacije (5G), odnosno, njihovu implementati u IoT. Kako bi sve to prošlo na adekvatan način, Tele2 će imati potpuni uvid u Nokijin odjel WING (worldwide IoT network grid).