Gojčeta: Vipnet koristi snagu telekom grupe i najavljuje nove ICT usluge

Gojčeta: Vipnet koristi snagu telekom grupe i najavljuje nove ICT usluge

Telekom operateri okreću se objedinjenim ICT uslugama kako za male i srednje, tako i za velike poslovne korisnike, međutim tu ima rješenja koje mogu koristiti i privatni korisnici. Upravo smo o tome razgovarali s Alenom Gojčetom direktorom ICT-a Vipneta.

„Razvojni put Vipnetovih rješenja kreće od ponude tradicionalnih ICT rješenja našim korisnicima koji bi se mogli svesti pod naziv „managed services“, zatim od rješenja podatkovnog centra poput kolokacije, IaaS-a (infrastructure as a service) te backup-a kao usluge, ističe Gojčeta.

Što se tiče Metroneta i uklapanja njihovih usluga i rješenja u Vipnetov portfelj Gojčeta ističe kako se radi zaista o susretu dva komplementarna portfelja u domeni rješenja za poslovne korisnike koja obogaćujemo i novim dizajnom organizacije koja će brinuti o implementaciji.

Vipnet kreće prema kombiniranim ICT rješenjima. U kojem smjeru se razvijaju ta rješenja?

Kao i većina telekoma na svijetu tražimo optimalan takozvani konvergentni poslovni model u kojemu, osim fiksne i mobilne telefonije nudimo korisnicima ICT rješenja te na taj način tradicionalnim telekomunikacijskim uslugama dodajemo vrijednost kroz informacijske tehnologije. E sad, nakon ovakve izjave koja je sama po sebi logična i smislena, dolazimo do pitanja na koje ne postoji univerzalan odgovor, a to je što bismo mi kao telekom zaista trebali raditi na ICT području, gdje donosimo najveću vrijednost te što predstavlja najbolji „fit“ našem poslovnom modelu. To su pitanja na koja telekomunikacijske kompanije diljem svijeta još uvijek traže prave odgovore. Naš razvojni put kreće od ponude tradicionalnih ICT rješenja našim korisnicima koji bi se mogli svesti pod naziv „managed services“, zatim od rješenja podatkovnog centra poput kolokacije, IaaS-a (infrastructure as a service) te backup-a kao usluge. Drugo veliko ICT područje su cloud aplikacije, a treće i najvažnije područje vidimo u našoj ulozi pokretača poslovnih modela kroz stvaranje inovativnih digitalnih platformi koje stvaraju lance vrijednosti.

Svi govore o cloudu, kakvim vi vidite razvoj cloud usluga?

U Vipnetu možemo govoriti o višegodišnjoj tradiciji u pružanju cloud servisa. Tu ubrajamo portfelj nadzora vozila i plovila, Office 365 te Vip Blagajnu, da spomenem samo neke. Danas se možemo pohvaliti s više od 20 tisuća korisnika ovih usluga, a do kraja godine ćemo usluge iz cloud portfelja isporučivati kroz jednu od najboljih globalnih platformi za tu namjenu. Čitav novi portfelj usluga koje uvodimo biti će lokaliziran na hrvatski i podržan lokalno. Ovaj iskorak ćemo učiniti koristeći sinergijske efekte koji proizlaze iz činjenice da je Vipnet član jedne od 5 najvećih telekom grupacija u svijetu. U drugoj fazi ove platforme ćemo omogućivati hrvatskim tvrtkama da svoju ponudu aplikacija u cloudu ponude na drugim tržištima Telekom Austria grupe pa i šire. Osobno u cloudu vidim priliku za Vipnet koji može isporučivati jednostavne repetitivne digitalne usluge širokoj bazi korisnika koristeći pri tom naše prednosti u smislu dosega do malih i srednjih tvrtki te u smislu naše misije kao dobavljača temeljnih usluga koje omogućuju digitalno poslovanje. No, kao što sam spomenuo, povrh ovakvih jednostavnih cloud servisa, smatram da je naša ICT misija u Vipnetu povezivanje lanaca vrijednosti kroz digitalne platforme i ekosustave. Već smo ove godine započeli s nekim bitnim koracima u tom smjeru kroz ponudu mobilne digitalne platforme za hotelijerstvo, ali i nekih drugih digitalnih rješenja o kojima ćemo moći više govoriti tijekom jeseni.

Što korisnici danas očekuju od takvih ICT rješenja?

Očekivanja korisnika univerzalna su i svevremenska: žele uslugu koja im dodaje vrijednost, koja je jednostavna i intuitivna te koja je cjenovno prihvatljiva. Ono što se s vremenom i tehnologijom mijenja su korisnička očekivanja u usporedbi s iskustvom. Poslovni korisnik koji većinu svog dana provodi koristeći intuitivna sučelja pametnih telefona neće više htjeti koristiti programska rješenja koja zahtijevaju beskrajne klikove mišem kroz šumu napamet naučenih menija kako bi ispunili neki zahtjev, isto kao što korisnik mobilnog bankarstva neće  više htjeti stajati 20 minuta u redu poslovnice kako bi obavio transakciju. Danas je pristupačnost usluge, jednostavnost aktivacije i iskustvo korištenja važnije od broja funkcionalnosti, a i ono što smo nekad zvali broj funkcionalnosti, danas su algoritmi koji služe za automatizaciju korisničkog iskustva kao takvog.

Kombinacijom onoga što ima Vipnet te nedavno akvizirani Metronet što danas možete ponuditi tržištu?

Osim najrazvijenije optičke poslovne mreže u Hrvatskoj, Metronet je pionir u pružanju ICT usluga. Kao takav u naše spajanje donosi korisničku bazu i ogromno iskustvo u pružanju usluga podatkovnog centra i sigurnosnih rješenja koja su komplementarna s ICT sigurnosnim rješenjima koje nudimo u Vipnetu. Vipnet, s druge strane, donosi rješenja temeljena na mobilnim platformama i povezivanju. Metronet ima ICT stručnjake koji omogućuju isporuku ICT rješenja po principu „ključ u ruke“. Iako je u Vipnetu razvijeniji cloud SaaS portfelj, već smo u njega integrirali postojeće Metronetovo kontakt centar rješenje jer se naše prethodno, koje smo testirali, pokazalo neodgovarajućim u brzini i podršci implementaciji.

Koliko je za razvoj poslovnih rješenja pa tako i ICT rješenja važna akvizicija ali i sinergija s Metronetom?

Sve u svemu, radi se zaista o susretu dva komplementarna portfelja u domeni rješenja za poslovne korisnike koja obogaćujemo i novim dizajnom organizacije koja će brinuti o implementaciji i životnom ciklusu složenih rješenja na način da ćemo ostvariti značajan iskorak u korisničkom iskustvu u odnosu na ono što smo do sada nudili kao pojedinačne tvrtke, ali i u odnosu na ono što nude postojeći igrači na tržištu.

Još iz kategorije

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

Zbog mogućih prijevarnih radnji HAKOM pokrenuo inspekcijski nadzor nad operatorom usluge s posebnom tarifom

14.02.2018. komentiraj

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji.

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

Vipnet nastavlja s novim rješenjima i diže brzinu mreže

14.02.2018. komentiraj

Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti demonstrirao mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u živoj Vip mreži, a tijekom 2018. će imati veliki utjecaj na iskustvo korisnika. U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju već danas podržava više od 10 posto mobilnih uređaja dostupnih u populaciji. Uz to Vipnet kreće s Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama koje donose velike brzine pristupa u fiksnom internetskom pristupu.

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

Vipnet u 2017. ostvario rast prihoda 2,6 posto i dobiti 9,6 posto

13.02.2018. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekomunikacijski operater Vipnet je prema objavljenim poslovnim rezultatima na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda 2,6 posto na 434,9 milijuna eura, dok je dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 9,6 posto na 108 milijuna eura.