Europa zaostaje s 5G mrežama za SAD-om, Južnom Korejom i Kinom

Europa zaostaje s 5G mrežama za SAD-om, Južnom Korejom i Kinom

Foto: DepositPhotos

Rad na mobilnoj mreži pete generacije (5G) uzeo je maha i velike kompanije troše stotine milijuna američkih dolara kako bi bile potpuno spremne kad cijela priča krene u ljeto 2019. godine, a ako je vjerovati izvješću CCS Insighta, Europa će zaostajati za Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i Kinom. Više nego se vjerovalo kad je prošle godine slično izvješće objavio Ericsson.

Naime, do 2020. bit će 60 milijuna 5G konekcija, što je 50 posto više nego je prognozirao Ericsson. Također, 2021. bit će ih 280 milijuna, a do 2026. čak 2,3 milijarde. Od toga će 40 posto činiti Kina, a 98 posto odvijat će se putem mobilnih uređaja. Uz sve to, svaki od navedene četvorke u 2022. će proći sto milijuna konekcija, a Europa tek u 2023.

Tome je tako zbog jednostavnijih regulativa, širenju mreže i infrastrukturi općenito. Europa ima mnogo problema zbog činjenice da svaka članica Europske unije vodi svoju politiku pa sukladno tome sve će se skupa imati slabiji start nažalost. No, možda baš ovo izvješće Ericssona bude pokretal promjena i bolje suradnje na europskom tlu. Ipak je napredak svima u interesu.

Konkretno, do 2026. bi 5G trebao generirati 65 milijardi američkih dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara i Europa bi svakako željela što veći dio tog kolača. A kad se govori o brzinama, one bi na 5G trebale biti do deset Gbps, a to je i do stotinu puta bolje no što imamo sad na 4G.

Također, 5G mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prijenos podataka.

Kako god, potencijal je enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom i sigurnosti, prijevozu... Začudo, zabavna industrija manji je dio kolača. Ali, nadajmo se da europsko područje neće biti i da su ovakva izvješća ipak upalila alarm za uzbunu.

Još iz kategorije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

19.04.2018. komentiraj

Na čak 93 stranice Vlada RH danas je donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) odnosno pojednostavnjeno riječ je o izgradnji širokopojasne pristupne mreže tamo gdje nema komercijalnog interesa telekom operatera što znači u čak 540 naselja u Hrvatskoj.